Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 1/2018

Close Reading: Nietzsches grote vrolijkheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Sophie van Balen
Schrijver en filosoof

Wij allen zijn moordenaars, schrijft Nietzsche. We hebben God vermoord. Is dat een bevrijding, of verliest daarmee alles zijn betekenis?

In De vrolijke wetenschap (1887) is de vagebond Nietzsche aan het woord, de rondreizende vrije geest die zich aan niemand verbonden voelt en in het zuidelijke Europa op zoek is naar het beste klimaat voor zijn denkwerk. Nietzsche voelde zich na een lange periode van ziekte weer beter: levenslust en vrijheid doorademen zijn teksten. De bundeling notities uit 1881 en 1882 leest onstuimig als galopperende wilde paarden. 

Zodra je De vrolijke wetenschap openslaat valt de aforistische stijl op: nog los van het ‘voorspel’ en het ‘aanhangsel’ delen 383 notities – variërend van één regel tot verscheidene pagina’s – het boek op in een overweldigende hoeveelheid gedachtespinsels, levenslessen, opmerkingen, typeringen en ensceneringen. Sommige zijn onverwacht hartverwarmend, zoals ‘§62 Liefde – De liefde vergeeft de beminde zelfs de begeerte.’ Andere aforismen behandelen de wetenschap, de kunstenaar, de moraal, de Duitse cultuur, de zucht naar kennis en onze wil tot macht. 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.