Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
16-09-2017

Liveblog: Waanzin Festival 2017

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Gwendolyn Bolderink

We leven in een land waarin de slogan ‘Normaal. Doen.’ de verkiezingscampagne wint; tegelijk noemen we steeds meer mensen abnormaal. Tijdens het Waanzin Festival laten we zien waarom er meer ruimte moet zijn voor het afwijkende. En dan hebben we het niet louter over dwazen en gestichten, maar ook over onszelf. Wat blijft er over van onze redelijkheid zodra we hopeloos verliefd worden? En is er nog wel ruimte om somber of angstig te zijn?

Voor iedereen die er niet bij kan zijn, gaat de redactie van Filosofie Magazine livebloggen! Check vooral ook onze Instagram en Twitter eens voor live video's, een kijkje achter de schermen, en inzichten van sprekers.

 

 
12:40 uur, Hertz-zaal
Filosoof-psychiater Damiaan Denys neemt ons mee in zijn angst voor het begin. Zijn plankenkoorts. Dat start precies 5 minuten voordat hij op moet komen. Het begint wanneer er op zijn kleedkamer wordt geklopt en een medewerker zegt dat het publiek de zaal in gaat. Dat moment dat er geen ontsnapping meer mogelijk is.

Hij strikt zijn veters, strijkt zijn broek glad, knoopt zijn overhemd goed dicht. Hij herhaalt dat nog een paar keer. Onnodig natuurlijk, alles zit goed. Hij vervalt in gewoontes om maar iets van controle te hebben.

Nog 4 minuten. Hij staat in de coulissen. Hij hoort geroezemoes, en af en toe gelach. Is het publiek zich nu al aan het verkneukelen? Hij begint op en neer te lopen door de gang. Dat helpt. Het leidt af.

Nog 3 minuten. Hij krijgt buikpijn, zijn mond wordt droog. Het gestommel van het publiek overstemt zijn eigen voetstappen in de gang.

Nog 2 minuut. Hoeveel woorden telt de tekst eigenlijk? Waarom is het hier zo warm en donker? Het gangetje wordt steeds kleiner. Wie heeft dit toch gebouwd? Hij denkt aan niets behalve aan wat er mis zou kunnen gaan.

Nog 1 minuut. Al die mensen zijn hier voor jou. Ze hebben parkeerkosten betaald voor jou. Een dure oppas gevonden voor jou. Waarom doe ik dit? Waarom heb ik dit gewild? Hoe wreed kan ijdelheid zijn? Ik stop ermee.

De werkelijkheid is verdwenen. Misschien wordt de zaal toch nog ontruimd? Ik moet wat drinken. Nee. Wat als ik zo moet plassen? En dan sta te huppelen op het podium. Niks drinken. Nee. Toch wat drinken. Een klein beetje drinken. Maar wat is een klein beetje?

Het is tijd. Geniet ervan. Het is plezant.

In dit interview vertelt Denys waarom we bang zijn voor angst. Maar ook waarom we die angst toch nodig hebben.

13:10 uur, Hertz-zaal
Paul Moyaert, de leermeester van vorige spreker Damiaan Denys, vindt dat classificatie in hokjes als schizofreen of psychotisch geen echte antwoorden kan geven. Hoe moeten we dan omgaan met waanzin? Besef ten eerste dat waanzin geen defect is dat genezen moet worden.
 
De schizofreen weet zichzelf vaak te redden door rituele gedragingen die de tijd vertragen, die orde scheppen. Ze maken gebruiken van doelloze tics: pijpen strijken, veters strikken, overhemd dichtknopen. Gewoontes en rituelen die stabiliteit geven. Of ze ontwikkelen een nieuwe taal, een taal die niemand begrijpt. Of dragen niet één onderbroek, maar minstens drie. Ze doen er alles aan om de bedreigen van buitenaf buiten te houden. De deur moet dicht.
 
Maar schizofrenie kan meer zijn dan lijden en meer ook dan vechten. De schizofreen weet zichzelf te redden in een bedreigende wereld. Kunnen we hier iets van leren? Lees hier een interview met Moyaert.

13:40 uur, De Punt

Leermeester Paul Moyaert in gesprek met leerling Damiaan Denys

14:30 uur, Hertz-zaal
Hoe is het om in de breinwereld van een ander te stappen? Filmfilosoof Patricia Pisters neemt ons mee op een waanzinnige cinematografische reis. We bekijken een fragment van de film The Babadook, waarin een moeder de grip op de werkelijkheid verliest na bijna 7 jaar te lijden aan slapeloosheid. Hieronder een trailer van de film:

15:50 uur, De Punt
De Waanzin talkshow: in een intieme setting spreken vier ervaringsdeskundigen over hun waanzin. Over anorexia als protest tegen het objectiveren van vrouwen. En het omgaan met onbegrip na een openbaring. En wat als je je fornuis weggooit tijdens een psychose?

16:10 uur, Hertz-zaal
Filosoof Jannah loontjens vertelt over waanzinnige gewoontes. In dit artikel vertelt ze hoe ze als jong meisje uit Zweden naar Nederland kwam, en zich verbaasde over de voor haar onbekende Nederlandse gewoontes.

16:30 uur, De Punt
'Ik vind dat ik mezelf mag zijn, in al mijn gekte. Want ik ben gek op het leven, en ik ben ook gek op de dood', aldus dichter Maarten Peters tijdens de Waanzin Talkshow.
 

Dichter Maarten Peters tijdens de Waanzin Talkshow

A post shared by Filosofie Magazine (@filosofiemagazine) on
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.