Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
31-08-2017

Wat we van kinderen kunnen leren #5: gek doen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Bart Coster
Freelance filosofiejournalist

Van kind worden we volwassene. Maar verliezen we niet iets in deze ontwikkeling? Kinderen steken door hun onbevangenheid soms onbedoeld de draak met sociale regels. Wij nemen deze vaak veel te serieus, vond ook Erasmus.

Kinderen hebben vaak geen weet van de ongeschreven sociale regels. Ze kunnen ons met hun onbevangen en onbedoeld grappige opmerkingen met onze neus op de waanzin van de wereld en van onszelf drukken. Kinderen laten ons ook zien dat we onszelf niet al te serieus moeten nemen. Met hun opmerkingen treden kinderen dus soms op als een nar, een belangrijke figuur in de filosofie. De nar daagt het centrale gezag en de officiële waarheid uit. Door Erasmus wordt de nar geprezen als degene die de gekkigheid in de wereld aan de kaak kan stellen, juist door gek te doen. Hij zei: 'Geen maatschappij kan zonder dwaasheid aangenaam of duurzaam zijn'. Daarom is het goed om de opmerkingen van kinderen, en juist de onzinnige en de gekke, soms wat serieuzer nemen.

In het nieuwe nummer van Filosofie Magazine staat het kind centraal. Onder andere filosoof Awee Prins en ontwikkelingspsycholoog Alison Gopnik vertellen wat we van kinderen kunnen leren. T/m 23 september met €1,- korting te bestellen in onze webshop!
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.