Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
20-07-2017

Ons verlangen naar herstel

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Filosoof Jules Evans schetst een beeld van de mens en zijn verhouding tot de natuur. Tweehonderdduizend jaar geleden en nog lang daarna was de natuur iets wat door God bezield was. Door de materialistische wereldbeschouwing die opkwam in de zestiende tot twintigste eeuw veranderde dit.

De materialistische filosofie bood de troost van de wetenschap die ons de macht gaf om de natuur te beheersen – niet door gebed en magie, maar door medicijnen en mechanica. Bacon en Descartes beweerden dat de wetenschappelijke methode het menselijk bestaan sterk zou verbeteren. En ze hadden gelijk: de volgende drie eeuwen verbeterde het voedsel, ziekten werden genezen, de levensverwachting steeg, de kindersterfte nam af.


Er was ook een nadeel aan deze ontwikkelingen: het mechanisch materialisme had mensen beroofd van de spirituele band die ze ooit hadden gevoeld met de natuur, met andere levende wezens en met God. In de achttiende eeuw volgde een poging om deze band te herstellen. Vandaag de dag worstelen we nog steeds met dit verlangen naar herstel.

Er is een kleine, maar groeiende hoeveelheid psychologisch onderzoek die laat zien dat hoe meer tijd we doorbrengen in de natuur, des te beter we ons voelen, des te minder stress we ervaren en des te gezonder ons immuunsysteem is. De psycholoog Richard Louv beweert dat westerse kinderen lijden aan een stoornis die hij typeert als ‘een tekort aan natuur’. Ze zijn overbeschermd, oververzadigd door internet, angstig, snel afgeleid en niet in staat om zichzelf te verliezen in Wordworths ‘kalme stroom van zelfvergetelheid’.


Volgens Jules Evans kent deze gerichtheid op persoonlijke spirituele groei ook gevaren. Lees verder via deze link (Volledig toegankelijk voor leden).

Dit is een fragment uit het boek van Jules Evans, De kunst van controleverlies.
 
 
 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.