Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
14-07-2017

​Rechtszaak tegen de dood

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florine Keus

Aan de dood doe je niets. In oorlogstijd kun je ten strijde trekken. Als iemand ziek is, draag je zorg en hoop je op herstel. In een ruzie heb je de kans om het bij te leggen. Maar als de dood komt, is hij niet te stoppen en laat hij een leegte achter waar je niets mee kan. We worden door de dood buitenspel gezet en we doen er niets aan.

Tot op de dag van vandaag, want vandaag om 15:30 in het Paleis van Justitie in Amsterdam, wordt de dood op het matje geroepen. Kunstenaars Eva Knibbe en Bart van de Woestijne klagen de dood aan. Zij beroepen zich op Artikel II-62 van de Europese grondwet: ‘Een ieder heeft recht op leven’. Het is zowel een poging om grip te krijgen op dit grote thema als om ons onvermogen te belichten ten opzichte van de ongrijpbaarheid van de dood.

In de rechtszaak tegen de dood vertolkt rechter-commissaris André Coumans de rol van aanklager. In het verleden was hij strafrechtadvocaat, officier van justitie en raadsheer bij het gerechtshof in Arnhem. Hij verwijt de dood onvoorspelbaarheid en het aanjagen van vrees. Tevens vindt hij dat de dood zich niet aan de regelen der kunst houdt. Als de dood plaatsvindt rond een jaar of tachtig, snel en zonder pijn, is er niets aan de hand. Maar onder andere omstandigheden verliest hij zijn recht om te doden

Eugène Sutorius, emeritus-hoogleraar strafrecht aan Universiteit van Amsterdam, ook bekend als één van de initiatiefnemers van De Bildung Academie, treedt op als advocaat van de dood. Hij pleit dat het leven, en dus niet de dood, de schuldige is.

Als getuigen worden een aantal bekenden van Filosofie Magazine opgeroepen: Denker des Vaderlands René ten Bos; onze vaste columnschrijver, filosoof en arts Bert Keizer en één van de sprekers van het Waanzin Festival, hoogleraar en psychiater Damiaan Denys.

Filosofie Magazine is aanwezig bij de zitting en doet verslag. Volg de rechtszaak via ons liveblog en op Twitter(#RTDD). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.