Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
20-03-2017

Alleen resultaat telt, oprechtheid doet er niet toe

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Wij leren van Machiavelli, maar Machiavelli had natuurlijk ook zijn filosofische leermeesters. De belangrijkste was misschien wel de boeteprediker Girolamo Savonarola.

‘Niccolo Machiavelli, geboren en getogen Florentijn, bewonderde het charisma van Savonarola, waarmee hij de Florentijnen ervan wist te overtuigen dat hij in contact stond met God. Machiavelli merkte daarbij op dat Savonarola zich er niet over uitliet of het contact met God waar is, maar ‘in ieder geval is het zo dat talloze mensen dat geloofden’. Deze laatste opmerking is typisch ‘machiavellistisch’: oprechtheid doet niet ter zake, het enige dat telt is het resultaat.’

Savonarola houdt Florence weliswaar enkele jaren in de palm van zijn hand, maar als hij in zijn prediken het corrupte kerkelijke gezag verkettert, keert zowel de paus als de massa zich tegen hem.

‘Op 23 mei 1498 wordt hij met enkele handlangers opgehangen en vervolgens verbrand, op het Signorenplein in Florence. Uit Savonarola’s ondergang leert Machiavelli hoe gemakkelijk je moeizaam veroverde macht weer kwijt kunt raken. Hij waarschuwt in De heerser ervoor dat het volk wispelturig van aard is: ‘het is gemakkelijk om het volk van iets te overtuigen maar moeilijk om het volk die overtuiging te laten behouden’. Een heerser moet daarom altijd beschikken over geweldsmiddelen om het volk in het gareel te houden.’

Lees hier het hele artikel over het leven van Girolamo Savonarola en zijn invloed op Machiavelli (volledig toegankelijk voor leden).

 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.