Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alleen resultaat telt, oprechtheid doet er niet toe

Wij leren van Machiavelli, maar Machiavelli had natuurlijk ook zijn filosofische leermeesters. De belangrijkste was misschien wel de boeteprediker Girolamo Savonarola.

‘Niccolo Machiavelli, geboren en getogen Florentijn, bewonderde het charisma van Savonarola, waarmee hij de Florentijnen ervan wist te overtuigen dat hij in contact stond met God. Machiavelli merkte daarbij op dat Savonarola zich er niet over uitliet of het contact met God waar is, maar ‘in ieder geval is het zo dat talloze mensen dat geloofden’. Deze laatste opmerking is typisch ‘machiavellistisch’: oprechtheid doet niet ter zake, het enige dat telt is het resultaat.’

Savonarola houdt Florence weliswaar enkele jaren in de palm van zijn hand, maar als hij in zijn prediken het corrupte kerkelijke gezag verkettert, keert zowel de paus als de massa zich tegen hem.

‘Op 23 mei 1498 wordt hij met enkele handlangers opgehangen en vervolgens verbrand, op het Signorenplein in Florence. Uit Savonarola’s ondergang leert Machiavelli hoe gemakkelijk je moeizaam veroverde macht weer kwijt kunt raken. Hij waarschuwt in De heerser ervoor dat het volk wispelturig van aard is: ‘het is gemakkelijk om het volk van iets te overtuigen maar moeilijk om het volk die overtuiging te laten behouden’. Een heerser moet daarom altijd beschikken over geweldsmiddelen om het volk in het gareel te houden.’

Lees hier het hele artikel over het leven van Girolamo Savonarola en zijn invloed op Machiavelli (volledig toegankelijk voor leden).

 
Wilt u toegang tot alle artikelen van filosofie.nl? Word dan lid.
Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.