Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
07-03-2017

Waarom je als politicus beter gevreesd dan geliefd kan zijn

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
Politiek is theater, zegt Niccolò Machiavelli (1469-1527) die duidelijke ideeën had over wat een goede politicus doet. Leon Heuts bespreekt hoe de Italiaanse filosoof naar Lodewijk Asscher, de lijsttrekker van de PvdA, zou hebben gekeken, en dit is niet al te positief.

Lodewijk Asscher is een man met mooie idealen, die bijvoorbeeld niet accepteert dat homoseksuelen, joden en vrouwen worden geïntimideerd. Zó veel goedheid… Machiavelli zou, conform het enige portret dat van hem bekend is, minzaam glimlachen. Volgens hem zijn mensen niet goed. En politici al helemaal niet. Als een politicus pretendeert het beste met ons voor te hebben, wees dan op je hoede. 

Wij zijn helemaal niet geschikt voor een utopie, een hemel op aarde, volgens Machiavelli. Wij zijn namelijk geen engelen, maar juist koppig en uit op eigen gewin.

Het gaat Machiavelli in zijn beschrijving van politieke macht om hoe de dingen werkelijk zijn en niet zoals ze zouden moeten zijn. Dat laatste, dat is altijd de inzet geweest van moralisten en utopisten. De utopische leider die het volk toch richting die heilstaat wil laten marcheren, moet diep ingrijpen in de menselijke natuur – wat uiteindelijk gewelddadiger is dan de amorele politiek van Machiavelli. Lodewijk Asscher verwart het beroep van politicus met dat van zedenpreker, en daar komt ellende van volgens Machiavelli. Een leider dient af en toe de moraal aan zijn laars te lappen. Functionele wreedheid van een politicus is soms beslist noodzakelijk. De politicus kan beter gevreesd zijn dan geliefd. Asscher is beslist een te goed persoon.

 Hier kunt u het volledige artikel lezen, waarin ook het participatiecontract onder de loep wordt genomen (volledig toegankelijk voor leden). 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.