Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

4 vragen aan... Ap Dijksterhuis

Wat moeten we doen? Tips van psycholoog Ap Dijksterhuis. ‘We worden gelukkiger van ervaringen dan van dingen.’

1. Wat kan ik weten?

‘Geluk meten is niet zo gemakkelijk. Geluk is geen momentopname. Het is wat anders dan genot of plezier, dat zijn stemmingen die zo weer voorbij kunnen zijn. Die kun je makkelijker meten. Geluk moet je meer zien als een proces. Het is iets waar je wat voor moet doen. Je moet er aan werken en het zo onderhouden. En gelukkig weten we steeds beter wat je kunt doen om gelukkig te worden. Verder heeft geluk te maken met betekenisgeven, met zin dus.

Het gaat om je houding, je levensvisie. Geluk wordt gekenmerkt door de gemoedsrust van iemand die tevreden is met zijn bestaan. Maar ja, hoe weet je nou of iemand gelukkig is? Hoe meet je dat? De Nederlandse hoogleraar Ruut Veenhoven doet onderzoek naar geluk door mensen te vragen om aan te geven hoe gelukkig ze zijn op een schaal van 0 tot 10. Je kunt allerlei vraagtekens plaatsen bij een dergelijk onderzoek, maar het geeft wel algemene informatie over geluk. Het beste werkt het om mensen een tijd lang te volgen en ze om de zoveel tijd eens te vragen of ze willen aangeven hoe gelukkig ze zijn.’ 

Verder lezen?U probeert dit artikel toe te voegen aan uw persoonlijke leeslijst. Om gebruik te maken van deze functionaliteit moet u ingelogd zijn.
Inloggen | Gratis account aanmaken