Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
FM nr. 12/2015

Het gevaar is de angst voor gevaar

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Stephan Sanders

Ulrich Beck voorzag het in 1986 al: het risico op toekomstige rampen zal de wereld waarin we nu leven sterk bepalen. De veiligheidsmaatregelen na 9/11 bevestigen zijn gelijk. 

Ulrich Beck was zo’n socioloog die zonder al te merkbare schroom zijn wetenschappelijke boekje ver te buiten ging. Hij stierf begin 2015 als een van de belangrijkste theoretici van de sociale wetenschappen. Geen standaardsocioloog, die uitsluitend aan de hand van empirisch materiaal voorzichtige conclusies trekt met allerlei slagen om de arm. Stating the obvious is het verwijt dat sociologen vaak treft. Maar Beck deinsde er niet voor terug om complete samenlevingen, en welja, de hele wereld tot terrein van zijn onderzoek te maken. De grote, theoretische vlucht was zeer aan hem besteed.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.