Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2015

Filosofie en beeld: Schelpen zoeken

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Mariëtte Willemsen

'Felix en Sofie’ heet het filosofisch café dat in 1999 werd opgericht en maandelijks bijeenkomsten organiseert in Amsterdam. De naam is goed gevonden: geluk en wijsheid, een twee-eiige tweeling in het land van de wijsbegeerte. Wijsheid treedt weliswaar meer op de voorgrond, en de filosofie ontleent er haar naam aan, maar geluk is telkens het achterliggende of onderliggende ideaal.


 
De etymologie van geluk stuurt ons alle kanten op, soms richting toeval (denk aan het Engelse ‘luck’, en aan een uitdrukking als ‘op goed geluk’), soms richting succes (denk aan ‘gelukt’, en aan het Griekse ‘Eudaimonia’ in de interpretatie van Aristoteles). Bij filosofen vinden we veel oneliners over geluk, met name bij Stoïcijnen als Epictetus en Marcus Aurelius, die ons telkens voorhouden dat we het geluk dicht bij huis moeten zoeken, namelijk bij en in onszelf.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.