Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
23-06-2015

Een stoïcijn met dubbele moraal

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De Romeinse filosoof Seneca was niet recht in de stoïcijnse leer. Hij bleef maar schipperen, schikken en plooien. Dat leverde hem een omstreden reputatie op. Tegelijk maken juist zijn twijfels hem zo herkenbaar.

Onder andere de samenwerking van Seneca met de wrede en machtsbeluste keizer Nero staat haaks op de stoïcijnse leer. Dit zorg er voor dat weinig latere geschiedschrijvers goede woorden over hebben voor Seneca.

Geschiedschrijver Anton van Hooff omschrijft Seneca’s functioneren als hoveling als dat van een burgemeester in oorlogstijd. Dat klinkt streng, maar alle clichés die op die situatie van toepassing zijn gelden inderdaad voor Seneca’s optreden: hij maakt vuile handen om zodoende te redden van wat er te redden valt. 

Seneca is dus een vat vol tegenstijdigheden. Hij predikt een sober en plichtsgetrouw leven, maar zet zich in voor een fout regime en werd daar erg rijk mee. Maar is dit juist niet herkenbaar voor de lezer uit de eenentwintigste eeuw, die zowel een zinvol als plezierig leven wil?

Wij kennen Seneca als filosoof van vlees en bloed. Hij weet waar hij het over heeft; niets menselijks is hem vreemd. 

Lees hier verder over Seneca’s omstreden reputatie. 

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.