Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
17-04-2015

Kairos

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Joke Hermsen

In Kairos houdt Hermsen een hartstochtelijk pleidooi voor een andere, meer bevlogen tijd. We kennen Chronos als de lineaire, meetbare tijd, maar we zijn Kairos als `de god van het geschikte ogenblik vergeten. Toch kan juist deze tijdervaring ons onverwachte kansen en inzichten bieden. Hermsen vindt Kairos terug in het werk van o.a. Nietzsche, Arendt, Bloch, Benjamin en Heidegger, en verbindt deze aan begrippen als enthousiasme, inspiratie, empathie en bezieling. Lees hier een voorpublicatie.
 

1. De opleving van Kairos

Het curieuze personage dat met gevleugelde schouders en voeten op de voorkant van dit boek prijkt is voor een eenentwintigste-eeuwse lezer niet zo gemakkelijk thuis te brengen. Is het een engel of een daimon uit de klassieke oudheid, of toch eerder een sprookjesfiguur of allegorische verbeelding uit de middeleeuwen? En waarom staat hij in opperste concentratie en diep voorovergebogen te kijken naar de weegschaal die hij in zijn hand houdt? Toch niet omdat hij ook al een caloriearm dieet wil aanprijzen? Nee, daarin kan ik u geruststellen. De weegschaal, die soms ook op de scherpe snede van een mes balanceert, verwijst naar het uiterst zorgvuldig wegen van het geschikte ogenblik, de juiste gelegenheid en de juiste argumenten. Zou hij dan verwant zijn aan Themis, de godin van de rechtvaardigheid, die vaak met eenzelfde weegschaal wordt afgebeeld? Inderdaad, daar heeft hij wel iets mee van doen, want hij helpt ons bovenal ‘de juiste maat’ in tal van zaken, waaronder juridische, te vinden.  

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.