Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2011

Het Russische nihilisme: dialoog tussen feit en fictie

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Nel Grillaert

‘Dostojevski doorgrondde de aard van het Russische  nihilisme tot op het bot. Maar als hij iets afwees, dan was het wel het nihilisme. Hij is een anti-nihilist.’ 

​Nikolaj Berdjajev, Dostojevski’s Wereldbeschouwing

Het Russische nihilisme refereert aan een amalgaam van stromingen en tegenstromingen in de Russische cultuurgeschiedenis. Oorspronkelijk gaat de term terug op een trend tot radicalisering in Russische intellectuele milieus vanaf ongeveer 1860, maar hij zal pas echt bekendheid krijgen door de roman Vaders en Zonen (1862) van Ivan Toergenjev. In wat volgt wordt eerst kort de cultuurhistorische achtergrond geschetst waartegen het nihilisme opgang maakte, om vervolgens te beschrijven hoe dit fenomeen evolueerde en ondanks, of juist dankzij, de felle weerstand die het opriep steeds meer  aanhang kreeg in het prerevolutionaire Rusland.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.