Log in




Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 3/2011

De estafette: Zelfbegrip

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Jan Bransen

Beschouw de aarde eens als een ruimteschip en de geschiedenis van de mensheid als een project, een avontuur met een onbekende bestemming. En stel je vervolgens eens een heel concreet project voor, bijvoorbeeld dat je opstaat van achter je bureau, naar de keuken loopt en de koelkast opendoet om... ja, om wat ook weer? Wat kwam je pakken? Zocht je een pilsje omdat je dorst hebt? Een stukje kaas omdat je honger hebt?

Een van de overeenkomsten tussen beide projecten is dat er zelfbegrip nodig is om ze te kunnen uitvoeren. Wie niet weet wat hij aan het doen is, kan niets doen. Meestal weet je gelukkig nog wel iets te bedenken over je gedrag. Je kijkt in de koelkast. Je houdt de deur open. Dat zijn handelingen die je prima kunt uitvoeren. Maar als je niet weet wat je aan het pakken bent, dan val je stil. Je kunt niet pakken tenzij je weet wat je probeert te pakken.

Verder lezen?



Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.