Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
28-05-2014

Radio René: de eerste filosofische webradio

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Marc van Dijk
Schrijver, journalist en kunstenaar

René Gude is nu een jaar Denker des Vaderlands en werd door de koning geridderd vanwege zijn verdiensten voor de publieksfilosofie. Om dit te vieren krijgt hij een eigen radioprogramma. De eerste proefaflevering staat nu online, en is hieronder te beluisteren.
 
In deze pilot-uitzending reageert Gude op sfeerimpressies en kritische reacties die zijn opgenomen tijdens de G8 van de Filosofie, het publieksevenement in de Amsterdamse Beurs van Berlage, waaraan hij zelf op de achtergrond heeft meegewerkt. Bekende denkers als Peter Sloterdijk, John Gray en Zygmunt Bauman traden op voor 1700 bezoekers, naast filosofische toptalenten.
 
In de eerste aflevering gaat René Gude in op de vraag waar (publieks)filosofie toe dient, en stelt hij dat filosofie concreter is dan het dagelijks leven.
 
En verder: de jonge Australische filosoof Damon Young verbaast zich over de populariteit van filosofie in Nederland. De nog jongere Markus Gabriel pitcht zijn eigen opvatting van filosofie: ‘Filosofie begint met de indruk dat we op de een of andere manier wakker zijn geworden op een feestje, waarvan we niets weten. Dan beginnen we uit te zoeken wie en waar we zijn. Daarbij begeven we ons in de natuurwetenschap. En als we ons afvragen waarom we dat in vredesnaam doen, dán zijn we aan het filosoferen.’
 
Presentatie: Marc van Dijk
Reporters: Tom Loois en Wineke van Muiswinkel
Productie: Radio Rodeo
Muziek: Day of the Tentacle van Kapok

Deze feature maakt gebruik van technieken die niet werken in oudere versies van Internet Explorer.

Geluid

Radio René: de eerste filosofische webradioWelkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.