Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 1/2014

Hoe kunnen wij vergeven?

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Renée van Riessen

‘Als God schept, maakt Hij niets tot iets. Als Hij vergeeft, maakt Hij iets tot niets. En evenals de schepping is vergeving een wonder.’ Godsdienstfilosofe Renée van Riessen analyseert de daad van vergeving aan de hand van filosofen Jacques Derrida en Søren Kierkegaard. Is het wel mogelijk om altijd te vergeven?

Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela, die door velen als een symbool van vergeving werd gezien. Een van zijn bekende uitspraken, geciteerd in de film Invictus (2009), gaat over vergeving als een wapen dat de ziel bevrijdt en de vrees uitdrijft. Wat Mandela zo succesvol maakte in zijn aandringen op vergeving en verzoening was dat het bij hem niet bij woorden alleen bleef. Door zijn daden bracht hij vergeving ook in praktijk.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.