Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
WP nr. 4/2013

Het absurde, van opstand naar wijsheid

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Florian Jacobs
filosoof, literatuurwetenschapper

Het absurde is ‘de eerste van mijn waarheden’, schrijft Camus in De mythe van Sisyphus. Om de specifieke betekenis van deze waarheid te achterhalen analyseert André Comte-Sponville de complexiteit van het camusiaanse absurde, de kloof tussen de mens en de wereld. Zo ontrafelt hij de geleidelijke ontwikkeling van het absurde, die van de opstand leidt naar een vorm van ultieme toestemming.

Camus is niet alleen een groot schrijver. Hij is ook een belangrijk filosoof, een van die uitzonderlijken die hun stempel drukken op een nieuwe oriëntatie van de menselijke gevoeligheid en intelligentie. Men heeft hem te snel tot het stoïcisme gerekend: het absurde heeft geen enkele plaats in de filosofie van de stoa. Daarom is Camus vanzelfsprekend geen stoïcijn. Of misschien heeft hij een absurd stoïcisme uitgevonden, een stoïcisme voor onze tijd, en dan heeft hij ons toch een heel aardig cadeau geschonken. Dat we bij hem bepaalde elementen van Epictetus of vooral van Marcus Aurelius aantreffen, dezelfde broederlijke hoogte, dezelfde waardigheid, dezelfde adel, doet niets af aan wat we hem verschuldigd zijn. Integendeel zelfs: nu behoeven wij deze grootsheid, zeker in een spiritueel klimaat als het onze.
 

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.