Home De vijand is nabij

De vijand is nabij

Door Arjen Fortuin op 27 november 2012

04-2007 Filosofie magazine Lees het magazine

Popper is in, vooral de politieke Popper oefent veel invloed uit op het denken van politici en denkers. Reden om zijn hoofdwerk De open samenleving en haar vijanden –  dat deze maand in vertaling verschijnt – nog eens zorgvuldig te lezen. Dan blijkt dat Popper soms genuanceerder is dan zijn grootste liefhebbers denken.

Een telegram van drie woorden bracht Karl Popper in 1943 bijna in de problemen. ‘Vind vijanden beter’, had hij zijn uitgever geschreven, waardoor een Britse censor meende van doen te hebben met een bericht van een heimelijke nazi-sympathisant. Niets was minder waar: in het telegram maakte Popper slechts bezwaar tegen het voornemen van Routledge om zijn manuscript uit te brengen als The Open Society and Its Opponents. Het laatste woord was hem te gematigd. Popper schreef niet tegen een ‘tegenstander’, maar tegen de ‘vijand’.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.