Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 7/2012

Falsificatie

Sebastien Valkenberg


Karl Popper
Karl Popper (1902-1994)
Afwijkende resultaten en tegenvoorbeelden kunnen een theorie vooruit helpen.

Wat is het?
Een manier om de kwaliteit van theorieën vast te stellen. Popper laat zien dat een goede theorie weerlegd moet kunnen worden. 

Wat doet het?
Het wijst op het belang van tegenvoorbeelden. Hoe bewijs je de hypothese dat alle zwanen wit zijn? De onderzoeker heeft meer aan één zwart exemplaar dan aan honderd witte.
 

Bij het onderbouwen van onze standpunten ligt gemakzucht op de loer. Zo worden warmterecords in het vroege voorjaar vaak aangehaald om de opwarming van de aarde te bewijzen, maar hoe overtuigend is deze strategie? Almaar meer voorbeelden aanvoeren leidt nergens toe, betoogde de Oostenrijkse filosoof Karl Popper. Tegen deze neiging bracht hij zijn falsificatiebeginsel in stelling.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden