Quote
“Ware onwetendheid is niet de afwezigheid van kennis, maar de weigering die te verkrijgen”
Karl Popper is een invloedrijke wetenschapsfilosoof van de twintigste eeuw die met zijn methode van falsifieerbaarheid een nieuw criterium voor wetenschap bedacht. Daarnaast staat hij bekend om zijn kritiek op het ’totalitarisme’ in De open samenleving en haar vijanden (1945).
Falsificatie
Karl Popper wordt in 1902 in Wenen geboren in een tot het christendom bekeerde Joods gezin uit de hogere middenklasse. Hij promoveert in de filosofie aan de universiteit van Wenen in een tijd dat de Wiener Kreis, een bekende groep wetenschapsfilosofen, het academische klimaat domineert. Hun methode van logisch positivisme, de leer dat empirisch verifieerbare uitspraken wetenschappelijke kennis oplevert, bekritiseert Popper in Logik der Forschung (1934). Daar stelt hij een ander criterium voor, falsificatie: een theorie is alleen wetenschappelijk als getracht wordt haar te weerleggen.
Even tussendoor… Meer lezen over Popper en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
De open samenleving
In 1937 emigreert Popper vanwege het opkomende nationaal-socialisme naar Nieuw-Zeeland. Daar schrijft hij tijdens de oorlog De open samenleving en haar vijanden, een pleidooi voor de liberale democratie en een aanval op de volgens Popper totalitaire ideeën van Plato, Hegel en Marx. Op 92-jarige leeftijd sterft Popper in Engeland, waar hij eerder door koningin Elizabeth II werd geridderd.