Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

dinsdag 21 oktober 2014

IJzeren Lijst 3. Politeia van Plato

Alexandra van Ditmars

‘Tenzij filosofen koningen worden, zullen steden nooit van hun kwellingen bevrijd worden’, schrijft de Griekse filosoof Plato (427-347 v.Chr.) in Politeia (rond 380 v.Chr.). Plato was dichter totdat hij op twintigjarige leeftijd Socrates ontmoette; vanaf dat moment besloot hij zich te wijden aan de filosofie. Een goede wending, zo bleek: Plato groeide uit tot een van de meest invloedrijke denkers in de westerse filosofie. Als enige filosoof staat hij twee keer in de IJzeren Lijst: zowel op nummer zeven met Symposium, als op nummer drie met Politeia, waarin Plato op zoek gaat naar de ideale staatsvorm. Het werk bestaat uit drie delen: een schets van de ideale samenleving, een definitie van het begrip ‘filosoof’ en een bespreking van verschillende staatsvormen.
 
Zoals gebruikelijk in Plato’s werk, is Politeia – vertaald als De Staat, Het Bestel en De Republiek – geschreven in dialoogvorm, waarin zijn leermeester Socrates een grote rol speelt. Plato laat hem in de dialoog met andere geleerde mannen discussiëren over de definitie van ‘rechtvaardigheid’, een essentieel begrip voor het vormgeven van de ideale staat. Socrates fungeert in deze gesprekken als spreekbuis van Plato’s eigen gedachten. Al snel wordt duidelijk dat zijn idee van rechtvaardigheid behoorlijk verschilt van onze moderne notie ervan: de opvatting dat mensen ongelijk zijn staat erin centraal.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden