Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2021

‘De verlichtingsdromen van Star Trek komen uit’

Tim Miechels

Volgens Markus Gabriel leven we in duistere tijden. Klimaatverandering en nepnieuws vormen grote existentiële bedreigingen voor de mens. Hij wil terug naar de waarden van de Verlichting. Met zijn ‘moreel realisme’ kunnen we er volgens hem op vertrouwen ‘dat het goede zal overwinnen’.

Beeld Laif / ANP

Markus Gabriel (1980) gaat geen filosofische uitdaging uit de weg. Nadat de Duitse filosoof was doorgebroken met het boek waarin hij aantoont dat de wereld niet bestaat, ging hij de strijd aan met de deterministische neurowetenschappers, om te bewijzen dat we echt vrij zijn als we denken. In zijn nieuwste boek Morele vooruitgang in duistere tijden legt hij de lat opnieuw hoog met zijn claim dat er ondanks de vele crises in de wereld meer redenen voor optimisme dan voor pessimisme zijn.

Wat maakt de tijden waarin we leven zo duister?
‘De waarheid is een stuk makkelijker te verbergen en het is moeilijker om leugens van feiten te onderscheiden. Je hoeft maar in een verkeerde Facebook-groep te zitten of je mist al cruciale kennis. Door technologische innovaties hebben ideologie, nepnieuws en halve waarheden een hoge vlucht genomen. Daarnaast is de kans dat de mensheid zichzelf uitroeit nog nooit zo groot geweest als nu. Al waren de recente overstromingen in Duitsland, België en Nederland van Bijbelse proporties, ze vallen nog in het niet bij de extreme weersomstandigheden elders in de wereld. En dan is de dreiging van atoomwapens ook allesbehalve voorbij, al lijken we die vergeten. Deze crises samen zorgen voor een grote existentiële dreiging voor de mens.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden