Home De wereld bestaat niet

De wereld bestaat niet

Door Jeroen Hopster op 29 januari 2015

Cover van 02-2015
02-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Markus Gabriel werd in 2009 Duitslands jongste filosofieprofessor. Populariseren doet hij graag: ‘Wat is populaire filosofie? Het is democratische filosofie.’

Waarom de wereld niet bestaat luidt de titel van Markus Gabriels boek, dat na een jaar in acht talen is verschenen. De thuisbasis van de Duitse succesauteur is gelegen aan een hagelwitte allee in het statige Bonn. ‘Dit zijn Jugendstilhuizen, laatnegentiende-eeuws. De enige buurt in Bonn die gespaard is gebleven tijdens de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog’, vertelt Gabriel, naar buiten kijkend door het raam van zijn fraaie appartement. Lang kan de jonge hoogleraar – hij werd geboren in 1980 – er niet van genieten: volgende week vertrekt hij voor gastcolleges naar Moskou en vervolgens vliegt hij door naar Rio de Janeiro – hij spreekt het uit met Portugese tongval. Om daarna snel terug te keren naar zijn hoogzwangere vriendin en hondje Havanna.
Terwijl Gabriel koffie inschenkt, leg ik hem drie stellingen voor. Is deze kamer deel van het universum? ‘Nee.’ Bestaan heksen? ‘Ja.’ Is de metafysica dood? Gabriel glimlacht. ‘Zeker. Sinds mijn boek is verschenen, ben ik nog niet van mening veranderd.’
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer