Artikelen geschreven door Tim Miechels


Tinneke Beeckman wint Hypatia-prijs 2022
De winnaar van de Hypatia-prijs 2022 is de Vlaamse filosoof Tinneke Beeckman met het boek Machiavelli’s lef. De Hypatia-prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan het beste Nederlandstalige filosofieboek geschreven door een vrouw.


Shortlist Socratesbeker: De vijf beste filosofieboeken van 2021
De shortlist voor de Socratesbeker is bekend. Uit de longlist van twintig boeken selecteerde de jury er vijf die kans maken op de prijs voor het beste filosofieboek van 2021.


De film Honeypot laat zien dat ons cultuurdebat uit reflexen bestaat
Het debat over culturele uitingen voltrekt zich langs reflexmatige reacties. De film Honeypot van kunstcollectief KIRAC brengt daar verandering in.


Longlist Socratesbeker: dit zijn de 20 beste filosofieboeken van 2021
Wat zijn de beste filosofieboeken van 2021? De jury van de Socratesbeker selecteerde twintig titels die kans maken op de prijs voor het beste filosofieboek van 2021.


Is cancel culture verwerpelijk? Nietzsche zou zeggen van niet
De woke-beweging zou ervoor zorgen dat we geen open debat meer kunnen voeren en dat kunst niet meer controversieel mag zijn. Klopt dat beeld wel? Nietzsche laat zien dat een discussie over nieuwe waarden noodzakelijk is om onze eigen ondergang te voorkomen. Beeld Flight Deck 53 Op 6 juni 2020… Read More


Spoedcursus: Fictie
Fictie is meer dan een bron van vermaak. Het is ook een middel om ideeën over te brengen en de waarheid te benaderen, laten deze vier filosofen zien.


Waarom complotdenkers vluchten in een andere realiteit
In Waarheidszoekers onderzoekt filosoof Cees Zweistra het hedendaagse complotdenken. Hoe komen mensen ertoe te geloven dat de aarde plat is of alle politici pedofielen zijn? ‘Dit is niet zomaar een modeverschijnsel.’


Markus Gabriel: ‘De verlichtingsdromen van Star Trek komen uit’
Volgens Markus Gabriel leven we in duistere tijden. Klimaatverandering en nepnieuws bedreigen ons. Hij roept op tot een nieuwe Verlichting.


Edmund Husserl, de eeuwige beginner
Edmund Husserl vond in de fenomenen een fundament voor de filosofie. Een historisch profiel van de Duitse filosoof en wiskundige.


‘Higgsdeeltje is bouwsteen heelal’
Het higgsdeeltje verklaart waarom andere deeltjes massa hebben en wordt daarom gezien als de bouwsteen van het heelal. Wetenschapsfilosoof Henk de Regt vraagt zich af of het higgsdeeltje over honderd jaar nog steeds relevant is.


Filosoof Erik Oger overleden
De Vlaamse filosoof Erik Oger is vannacht op 78-jarige leeftijd in zijn slaap overleden. Zijn dood kwam volledig onverwachts. Enkele uren eerder had hij nog gewerkt aan zijn levenswerk – een boek over Nietzsche. Erik Oger was van 1977 tot 2008 als hoogleraar filosofie verbonden aan de Universiteit van… Read More


‘We leven in een multiversum’
Wat onderscheidt leven van niet-leven? Is het mogelijk om een definitie te geven van wat leven is? Volgens de Chileense filosoof en bioloog Humberto Maturana (1928-2021) wel. Hij definieerde leven aan de hand van organisatie. ‘Leven is een zelf producerende machine.’