Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2021

De eeuwige beginner

Tim Miechels

De geschiedenis van de filosofie kenmerkt zich door twijfel en onenigheid. Hoog tijd om daar een einde aan te maken, meende de Duitse filosoof en wiskundige Edmund Husserl. Hij vond in de fenomenen een fundament voor de filosofie.

Beeld Hajo de Reijger

Is filosofie een wetenschap? Sommige filosofen menen van wel. Critici stellen dat filosofie door een gebrek aan exactheid dichter in de buurt ligt van kunst of poëzie. Want als filosofie al een wetenschap zou zijn, wat voor wetenschap dan? Valt ze onder de natuurwetenschappen, de mens­wetenschappen of vormt ze een aparte categorie?

Voor de Duitse filosoof Edmund Husserl is het duidelijk: filosofie is een wetenschap. Of althans, dat zou filosofie moeten zijn: de oerwetenschap die aan alle andere wetenschappen hun grond en legitimiteit verleent. Maar in de geschiedenis van haar bestaan heeft ze die belofte nooit volledig kunnen inlossen. Zijn hele carrière wijdde Husserl zich daarom aan de opgave om filosofie eindelijk te verheffen tot een echte, strenge wetenschap.

Rekenen en redeneren

Edmund Gustav Albrecht Husserl wordt geboren op 8 april 1859 in een Joods gezin in Prossnitz, een stad in het huidige Tsjechië. Op 17-jarige leeftijd begint hij aan een studie wis-, natuur- en sterrenkunde, eerst in Leipzig en later in Berlijn. Tijdens zijn studie volgt hij ook zo nu en dan een college filosofie, maar van liefde op het eerste gezicht is bepaald geen sprake. De jonge Husserl is geïnteresseerd in wetenschap. Het vage gebazel van de altijd maar twijfelende filosofen heeft zijns inziens niets met wetenschap te maken.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden