Home Auteurs Joep Dohmen

‘We moeten collectief oefenen in publieke deugden als geduld, bescheidenheid, openheid en tolerantie. Anders richt die liberale cultuur zichzelf ten gronde.’ Dit is de oproep die Joep Dohmen (1949) in Het leven als kunstwerk aan de moderne mens doet. Ieder mens zou van zijn leven een kunstwerk moeten maken. Dohmen verwijst daarbij onder andere naar Michel Foucault, die de in zijn latere werk schrijft over zelfzorg. Dat is een levenshouding uit de Klassieke Oudheid – een streven naar een vrij en soeverein leven door oefening en reflectie. Dohmen ziet die vrijheid en soevereiniteit in deze tijd bedreigd, bijvoorbeeld door slaafse consumptie.  
Dohmen was in 1992 medeoprichter van Filosofie Magazine en tot 1998 was hij adjunct-hoofdredacteur van het tijdschrift. Daarna richtte hij zich op zijn academische carrière en sinds 2007 is hij hoogleraar Wijsgerige en praktijkgerichte Ethiek aan de Universiteit voor Humanistiek te Utrecht.

In 2013 verscheen Van oude en nieuwe deugden, een bundel waarin Joep Dohmen en Maarten van Buuren ingaan op teksten over deugdethiek en levenskunst van onder andere Aristoteles, Martha Nussbaum en Frans de Waal. In 2014 verschijnt Over Levenskunst, een sterk herziene en uitgebreide uitgave van het boek dat in 2008 verscheen onder dezelfde titel.

Artikelen geschreven door Joep Dohmen

Epicurus filosoof hedonisme
Epicurus filosoof hedonisme
Levenskunst

Genieten van het leven is zo makkelijk nog niet

Waarom zou niet ieder van zijn leven een kunstwerk maken? Deze vraag van Foucault inspireert Joep Dohmen tot een pleidooi voor een stijlvol leven.

Lees meer
op reis avontuur koffer wijde wereld
op reis avontuur koffer wijde wereld
Filosofie en literatuur

Het leven als reis

Is het leven een reis? Filosoof Joep Dohmen onderzoekt de metafoor aan de hand van de Odyssee en Pascal Merciers Nachttrein naar Lissabon.

Lees meer
wij drie mannen ambachtsman
wij drie mannen ambachtsman
Economie

Het gevaarlijke woord ‘wij’

Socioloog Richard Sennett pleit voor een hernieuwde aandacht voor vakmanschap. Via hun vak kunnen werknemers weer verbondenheid ervaren.

Lees meer
Pierre Hadot filosoof levenskunst
Pierre Hadot filosoof levenskunst
Historisch profiel
Voor leden

De levenskunst van Pierre Hadot: innerlijk op orde

De nestor van de Franse filosofie, Pierre Hadot, voert een hartstochtelijk pleidooi voor filosofie als kosmische levenskunst.

Lees meer
vrij vrije wil piano jongen
vrij vrije wil piano jongen
Filosofie en literatuur
Voor leden

Hoe weet je wat je wilt

Bestaat de vrije wil nu wel of niet? Dat is een foute vraag, vindt Peter Bieri. Vrij ben je niet vanzelf; vrij kun je worden.

Lees meer
Friedrich Nietzsche afbeelding foto schilderij
Friedrich Nietzsche afbeelding foto schilderij
Existentialisme

Historisch profiel: Friedrich Nietzsche

Wees geen slaaf, laat je niet leiden door angst of luiheid, houdt Nietzsche ons voor. Wees vrij en dans, dans zelfs aan de rand van de afgrond.

Lees meer
Psyche
Voor leden

Het leven als kunstwerk

‘Een van míjn problemen is woede. Dat merk je toch, ik ben een geëmotioneerd mens.’ Joep Dohmen over levenskunst als disciplinering en als uitweg uit de ‘laffe vrijheid-blijheid-moraal’. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en… Read More

Lees meer
Levenskunst
Voor leden

Leven aan de bovenkant

‘Schmid drinkt zorgvuldig zijn espresso, luistert naar een merel en koopt een paar schoenen. Kortom: hij probeert het gewone leven te betrap­pen.’ Het nieuwe boek van Schmid is alledaags, maar dat maakt het nog niet actueel. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl… Read More

Lees meer
Voor leden

‘Wat jij verlangt is niet gering. Jij wilt zielenrust’

Serenus is ontevreden over zichzelf. Hij weet niet precies waarom. Het gaat helemaal niet zo slecht, maar om nu te zeggen dat het goed gaat… Daarom vraagt hij zijn vriend Seneca om advies: ‘Ik heb geen speciale klachten, maar ik voel me bitter en ellendig. Wat is er met mij… Read More

Lees meer
Voor leden

Nietzsches erfenis (VI)

25 augustus 2000. Eindelijk is Nietzsche honderd jaar dood. We zetten hem bij in de heldengalerij van de geest, vanzelfsprekend! We blijven hem citeren, graag zelfs: ‘Liever in de handen van een moordenaar dan in de dromen van een bronstige vrouw.’ Zo is het! En niets let ons om onze… Read More

Lees meer
Voor leden

‘Je moet de wereld niet menselijker maken dan hij is’

Iemand trekt een mes en steekt een ander neer. De dader is blond, lengte 1 meter 80, het inklapbare mes was 30 cm lang, het gebeurde in een kroeg. Hoe lang de reeks feiten ook is, ze leidt volgens David Hume nooit tot de eigenschap die essentieel is voor het… Read More

Lees meer
Voor leden

De optimalisering van geluk (en de slachtoffers ervan)

‘Eén aspect van wat je eugenetica kunt noemen, is de overtuiging dat er beperking nodig is van de bevolkingsgroei. Het zou zeer aan te bevelen zijn daar kwalitatieve criteria bij te hanteren.’ Fysicus en cultuurfilosoof Wim Rietdijk houdt er stevige meningen op na. Joep Dohmen, redacteur van Filosofie Magazine, in… Read More

Lees meer