Deugdethiek – betekenis
De deugdethiek is een ethische theorie die de nadruk legt op de ontwikkeling van deugden als leidraad voor moreel handelen. Voorbeelden van zulke deugden zijn eerlijkheid, moed, rechtvaardigheid en wijsheid. Je ontwikkelt ze in de praktijk: eerst volg je in je handelen het voorbeeld van andere deugdzamen, om daarna de deugden te internaliseren in je eigen houding en gedrag.
Kortom, deugdzaam worden is oefenen. Volgens de stroming zijn er geen strikte regels die je kunt volgen om moreel juist te handelen, omdat elke situatie om een andere morele benadering vraagt.
De deugdethiek gaat terug tot de oude Griekse filosofen zoals Aristoteles, die stelt dat deugdzaam handelen altijd in het midden ligt van twee extremen. Zo is moed het midden tussen lafheid en roekeloosheid. Aristoteles noemt dat de gulden middenweg. Samen met de deontologie en het utilisme wordt de deugdethiek tot de drie grote ethische stromingen gerekend.
Meer lezen over ethiek? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten


IJzeren Lijst 1. De Ethica Nicomachea van Aristoteles
In zijn Ethica Nicomachea legt filosoof Aristoteles (384-321 v.Chr.) uit hoe je een gelukkig leven kunt leiden. Volgens hem is dat het ultieme streven van elke mens.


Gulden Middenweg
Het is de hoogste tijd voor een rehabilitatie van de gulden middenweg, vindt Paul van Tongeren. Hij legt uit hoe we dit beginsel moeten begrijpen.


Praktische deugden
Wat is een goed en zinvol leven? Maarten van Buuren en Joep Dohmen beschrijven tien filosofen die zich bezighouden met deze vraag.


Edith Hall: ‘Geluk is een keuze’
De Britse classicus Edith Hall leefde wild en onbeheerst. Totdat ze bij Aristoteles het gereedschap vond om haar leven te veranderen.