Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
06-02-2015

IJzeren Lijst 1. De Ethica van Aristoteles

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.

Alexandra van Ditmars

‘Deugdelijk handelen is de weg naar geluk’, schrijft de Griekse filosoof Aristoteles (384-321 v.Chr.). In zijn werk over ethiek – de Ethica Nicomachea (350 v.Chr.) – legt hij uit hoe je een gelukkig leven kunt leiden, volgens hem het ultieme streven van elk mens. Daarbij gaat het niet om genot of rijkdom, maar om ‘gelukt zijn’. Maar wanneer ben je dat? Op nummer een van de IJzeren Lijst: de Ethica van Aristoteles.

Aristoteles is de grootste denker uit de klassieke oudheid. Tot diep in de Middeleeuwen was de aanduiding ‘de filosoof’ voldoende om te weten over wie het ging.  Aristoteles is er van overtuigd dat iedereen streeft naar geluk, eudaimonia. Geluk is datgene doen waarvoor je gemaakt bent, zo stelt hij. En omdat de rede uniek is voor de menselijke soort, betekent goed leven als mens voortreffelijk gebruik maken van je verstand. Toch is dat niet voldoende, karaktervorming is net zo belangrijk: pas als je een deugdzaam karakter bezit ben je in staat geluk te bereiken.

Verder lezen?Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.