Log in
Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service | Ledenpagina

Filosofie.nl

Filosofie Abonnement
20-12-2016

De gelukzalige staat van het hardlopen

Met deze knop kunt u, als u lid bent, artikelen toevoegen aan een leeslijst op uw persoonlijke pagina. Klik hier voor uw abonnement op maat.
De uit Wales afkomstige filosoof Mark Rowlands leert wat het leven de moeite waard maakt door de ervaring van het hardlopen.  

‘Zoals een hond het gelukkigst is wanneer hij wolfachtige dingen doet (konijnen achternazitten), zo is de moderne mens evolutionair gezien nog altijd een ‘rennende aap’. Het fundament van 2 miljoen jaar als jager-verzamelaar heeft ons slecht toegerust voor ons huidige sedentaire bestaan: we zijn nog altijd gemaakt om te rennen (zij het dat we geen voorbeeldige hardlopers zijn, want het is een misverstand dat evolutie leidt tot perfectie).’

Voor Rowlands is een duurloop geslaagd als hij op het punt komt waarop nadenken ophoudt en de gedachten vanzelf beginnen te komen.

‘Die gelukzalige staat is volgens hem het gevolg van enerzijds het ritme van het hardlopend lichaam en anderzijds pure vermoeidheid. Het brein gaat in de ‘spaarstand’, de uitgeputte geest wordt leeg, de vaste gedachteassociaties die iemands persoonlijkheid uitmaken worden losser, en in plaats daarvan zijn er gedachten ‘die uit het niets komen [...] en weer verdwijnen in een zwart gat’. Maar voordat het zover is maakt de loper nog een ‘cartesiaanse fase’ door, waarin de geest tegen het lichaam spreekt. ‘Breng me nog een kilometer verder, zeg ik tegen mijn benen, dan mogen jullie even wandelen’ – zo probeert hij zijn lichaam te misleiden. Als filosoof weet Rowlands dat Descartes geen gelijk kan hebben met zijn opvatting dat lichaam en geest twee gescheiden entiteiten zijn. ‘En toch ben ik tijdens een duurloop soms geneigd hem te geloven’, geeft de hardloper toe.’

Benieuwd waarom hardlopen voor Rowlands intrinsieke waarde heeft? Lees dan verder in het artikel De mens is een rennende aap (volledig toegankelijk voor leden).
 
Bent u ook toe aan een goede duurloop? Lees dan Rowlands boek Filosofie van de duurloop.

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.