Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 11/2021

Spoedcursus: Fictie

Femke van Hout en Tim Miechels

Fictie is meer dan een bron van vermaak. Het is ook een middel om ideeën over te brengen en de waarheid te benaderen, laten deze vier filosofen zien.

Beeld Reinout Dijkstra

De allegorie van de grot - Plato (Ca. 427-347 V.Chr.)

Plato wordt niet alleen tot de invloedrijkste filosofen gerekend, maar ook tot de beste schrijvers uit de westerse geschiedenis. Bijna al zijn teksten nemen de vorm aan van een literaire dialoog, waarin hij de lezer meeneemt in kritische discussies over begrippen als ‘schoonheid’ en ‘rechtvaardigheid’. Aan het begin van elke tekst schetst Plato vaak uitgebreid waar de gesprekspartners zich bevinden. Ze bezoeken bijvoorbeeld een gevangenis, het huis van een rijkaard of een feest, of wandelen langs de stadsmuren van Athene. Plato gebruikt de dialogen niet alleen om lezers actief te betrekken bij de filosofische discussie, maar soms ook om kritiek te geven op het sociale milieu of op de karakters en de manieren van leven van zijn personages.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden