Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Michel de Montaigne

Geboren

28 februari 1533 Bordeaux, Frankrijk

Overleden

13 september 1592 Bordeaux, Frankrijk

Hoofdwerken

Essays (1580- 92)

Opleiding

Montaigne studeerde onder andere rechten in Bordeaux en Parijs

"Leven is mijn ambacht en mijn kunst."

"De mens is een malloot. Hij zou nog geen vlo in elkaar kunnen zetten maar hij verzint wel goden bij de vleet."

Michel de Montaigne is een filosoof van de Franse Renaissance en geldt als de grondlegger van de essayistische literatuur. In zijn omvattende werk Essais (het Franse woord essayer betekent ‘proberen’) verbindt hij een filosofische scepsis met een kroniek van zijn individuele bestaan. Zijn argwanende positie inzake het menselijk kenvermogen vat hij samen in zijn beroemde vraag Que sais-je, ‘Wat weet ik eigenlijk?’. 

Montaignes scepsis werd gevoed door zijn grote kennis van andere culturen en tradities. Volgens hem leeft de mens zijn leven in onzekerheid, ongewisheid en doodsangst. Het besef daarvan kan de mens echter van zijn vooroordelen bevrijden en ervoor zorgen dat hij op een onafhankelijke manier tot oordelen komt. Zo wordt de eigen ervaring tot de beste kennisbron en het eigen leven het essayistische thema bij uitstek.
 

VIDEO’SAnimatie over MontaigneAlain de Botton over Montaigne & eigenwaarde

LINKS

  • De pagina over Montaigne in het Humanistische Canon

Opmerkelijk

Montaigne was van 1582 tot en met 1585 burgemeester van Bordeaux. Hij was van goede doen en woonde in een kasteeltje in de buurt van Bordeaux in een plaatsje dat nu naar hem vernoemd is. Zijn studeervertrek in een van de torens is bewaard gebleven.