Home Filosofen Epicurus
Epictetus
Vorige

Epictetus

Epicurus filosoof

Epicurus

341 v. Chr. - 271 v. Chr.
Francis Bacon
Volgende

Francis Bacon

Quote

“Als wij er zijn, is de dood niet, en als de dood er is, zijn wij niet”

Epicurus is filosoof en grondlegger van het epicurisme, de school die naast de Akademie van Plato, het Lyceum van Aristoteles en de Stoa, geldt als één van de vier hoofdrichtingen in de filosofie van de late Oudheid. Volgens hem gaat het in het leven om geluk, en dat bereik je door zo veel mogelijk pijn te vermijden en genot na te streven. Dat wordt vaak verkeerd begrepen als een platvloers hedonisme, maar we moeten genot vooral begrijpen als gemoedsrust, onverstoorbaarheid (ataraxia).

Even tussendoor… Meer lezen over Griekse filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Atomen

Een belangrijke bron van onrust is het idee dat de goden ons straffen als we verkeerd leven. Maar volgens Epicurus bestaat het heelal uit lege ruimte en atomen, een leer die hij overnam van Democritus. Zo is het eveneens onzinnig om de dood te vrezen – ‘zolang wij er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood gekomen is, zijn wij er niet meer’ is een van zijn bekendste uitspraken. 

Later verhuisde Epicurus naar Athene en stichtte er een gemeenschap, de Tuin. Daar leidde hij met vrienden en leerlingen een teruggetrokken leven. Hij werd 72 jaar oud.