Quote
“Als wij er zijn, is de dood niet, en als de dood er is, zijn wij niet”
Epicurus is filosoof en grondlegger van het epicurisme, de school die naast de Academie van Plato, het Lyceum van Aristoteles en de Stoa, geldt als één van de vier hoofdrichtingen in de filosofie van de late Oudheid. Volgens hem gaat het in het leven om geluk, en dat bereik je door zo veel mogelijk pijn te vermijden en genot na te streven. Dat wordt vaak verkeerd begrepen als een platvloers hedonisme, maar we moeten genot vooral begrijpen als gemoedsrust, onverstoorbaarheid (ataraxia).
Epicurus – filosoof van het genot
Atomen
Een belangrijke bron van onrust is het idee dat de goden ons straffen als we verkeerd leven. Maar volgens Epicurus bestaat het heelal uit lege ruimte en atomen, een leer die hij overnam van Democritus. Zo is het eveneens onzinnig om de dood te vrezen – ‘zolang wij er zijn, is de dood er niet, en wanneer de dood gekomen is, zijn wij er niet meer’ is een van zijn bekendste uitspraken.
Even tussendoor… Meer lezen over Griekse filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Later verhuisde Epicurus naar Athene en stichtte er een gemeenschap, de Tuin. Daar leidde hij met vrienden en leerlingen een teruggetrokken leven. Hij werd 72 jaar oud.
Relevante berichten
Epicurus – filosoof van het genot
Epicurus werd in zijn eigen tijd zwartgemaakt om zijn genotszucht. Maar zijn hedonisme is een juiste levenshouding, schrijft Leon Heuts.
Het moment… dat een stripmaker kennismaakte met Epicurus
De antieke filosoof Epicurus hielp striptekenaar Barbara Stok over het verdriet van het niet hebben van kinderen heen te komen.
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is genot?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is genot?
Klaas Rozemond: ‘Door Epicurus ben ik minder gaan werken’
Hoe weet je wat je van de wereld of het leven moet vinden? Klaas Rozemond schreef een handleiding, geïnspireerd door denkers als Epicurus.