Home Filosofen Alain de Botton
Alain Badiou filosoof evenement
Vorige

Alain Badiou

Alain de Botton The School of Life filosoof schrijver

Alain de Botton

20 december 1969
Albert Camus filosoof existentialisme
Volgende

Albert Camus

Quote

“A good half of the art of living is resilience”

Als een van de oprichters van The School of Life vindt Alain de Botton dat ideeën uit de filosofie, psychologie en literatuur meer invloed moeten hebben op de manier waarop wij leven. Deze disciplines, als ook de religie, kunnen de samenleving veel leren over onderwijs, kunst, ethiek etc.

Kunst als therapie

In de publicaties van de Botton zijn dezelfde vraagstukken terug te vinden. Zo beschrijft de Botton in Hoe Proust je leven kan veranderen wat de betekenis van literatuur in ons leven kan zijn. Het meesterwerk van Proust À la recherche du temps perdu geeft antwoord op vragen als hoe kies je een goede dokter, hoe geniet je van je vakantie, hoe maak je vrienden en hoe reageer je op een belediging?

Even tussendoor… Meer lezen over De Botton en andere hedendaagse denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

In Kunst als therapie, dat de Botton samen met John Armstrong schreef, wordt kunst voorgesteld als alternatief voor therapie. Kunst kan net zo goed, of misschien wel beter, een antwoord geven op vragen als waarom geeft mijn werk mij geen voldoening en wat kan ik doen aan de problemen in mijn relaties? Er is zelfs een website waar de bezoeker, afgestemd op zijn eigen specifieke vragen en problemen, kunstwerken kan bekijken die behulpzaam kunnen zijn en het leven aangenamer kunnen maken.

Documentaires

De Botton heeft ook zijn eigen productiebedrijf ‘Seneca Productions’ waarmee hij documentaires maakt die gebaseerd zijn op zijn eigen werk. In Philosophy: A Guide to Happiness bespreekt hij aan de hand van een aantal klassieke filosofen zoals Socrates, Epicurus, Montaigne en Schopenhauer wat de invloed van hun ideeën kan zijn op ons dagelijks leven en de problemen waar we mee moeten leren omgaan.