Quote
““A good half of the art of living is resilience.””
“Never too late to learn some embarrassingly basic, stupidly obvious things about oneself.”
Als een van de oprichters van the School of Life vindt Alain de Botton dat ideeën uit de filosofie, psychologie en literatuur meer invloed moeten hebben op de manier waarop wij leven. Deze disciplines, als ook de religie, kunnen de samenleving veel leren over onderwijs, kunst, ethiek etc. Op 25 april opent the School of Life haar eerste vestiging in Amsterdam. Hier kun je leren hoe je werk vindt dat bij je past, hoe je goede relaties kunt opbouwen en hoe je je verleden kunt begrijpen.
In de publicaties van de Botton zijn dezelfde vraagstukken terug te vinden. Zo beschrijft de Botton in Hoe Proust je leven kan veranderen wat de betekenis van literatuur in ons leven kan zijn. Het meesterwerk van Proust À la recherche du temps perdu geeft antwoord op vragen als hoe kies je een goede dokter, hoe geniet je van je vakantie, hoe maak je vrienden en hoe reageer je op een belediging?
In Kunst als therapie, dat de Botton samen met John Armstrong schreef, wordt kunst voorgesteld als alternatief voor therapie. Kunst kan net zo goed, of misschien wel beter, een antwoord geven op vragen als waarom geeft mijn werk mij geen voldoening en wat kan ik doen aan de problemen in mijn relaties?
Er is zelfs een website waar de bezoeker, afgestemd op zijn eigen specifieke vragen en problemen, kunstwerken kan bekijken die behulpzaam kunnen zijn en het leven aangenamer kunnen maken.
Daarnaast is de Britse filosoof gastconservator voor het Rijskmuseum. In een speciale tentoonstelling selecteert hij 150 voorwerpen uit de vaste collectie aan de hand waarvan hij wil laten zien dat kunst de ziel kan genezen.
De Botton heeft ook zijn eigen productiebedrijf ‘Seneca Productions’ waarmee hij documentaires maakt die gebaseerd zijn op zijn eigen werk. In Philosophy: A Guide to Happiness bespreekt hij aan de hand van een aantal klassieke filosofen zoals Socrates, Epicurus, Montaigne en Schopenhauer wat de invloed van hun ideeën kan zijn op ons dagelijks leven en de problemen waar we mee moeten leren omgaan.
Relevante berichten


Vijf hedendaagse filosofen over thuis
Het begrip ‘thuis’ speelt een belangrijke rol in de naoorlogse filosofie. Wat kunnen we na WOII nog met noties als ‘eigenheid’ en ‘vaderland’? Alain de Botton Thuis kun je de emoties uiten, die je buiten hebt onderdrukt Dankzij ons thuis kunnen we zijn wie we echt willen… Read More
Alain de Botton: een ode aan de arbeid
Alain de Botton, een Zwitsers-Britse filosoof, schreef een boek over werk. Niet over hoe we succesvol kunnen worden of veel geld kunnen verdienen, maar juist over hoe we het mooie kunnen inzien van het werk dat we op dit moment hebben. Werk moet tegenwoordig veel meer zijn dan… Read More


Zo geven we de toekomst weer vorm
De echte politiek vinden we op straat. Alleen zien we het pas als onze verbeelding wordt geprikkeld. Huub Dijstelbloem, filosoof van het Center for Public Imagination, over de macht van de verbeelding en de verbeelding van de macht. Wie door Schiphol loopt, voelt zich vaak een beetje licht. Je loopt… Read More
Weekendlijstje: Waarom kunst onmisbaar is
Kunstenaars: de strenge bezuinigingen hebben ervoor gezorgd dat ze het hoofd nog nauwelijks boven water kunnen houden. Wat zou er gebeuren als de kunsten verdwijnen? Hebben wij de kunst überhaupt wel nodig? De volgende vier filosofen menen van wel. 1. Kunst is de ideale vorm van opstand ‘Kunst… Read More