Home Filosofen Francis Bacon
Epicurus filosoof
Vorige

Epicurus

Francis Bacon

Francis Bacon

22 januari 1561 - 09 april 1626
Francis Fukuyama
Volgende

Francis Fukuyama

Quote

“We moeten helemaal opnieuw beginnen, anders blijven we indezelfde cirkels draaien en kennen we geen vooruitgang.”

“Een wijs man maakt meer kansen dan dat hij er aantreft.”

Door kennis is de mens in staat zijn wereld vorm te geven, volgens Francis Bacon, want “kennis is macht”. Voordat de mens tot kennis kan komen, moet hij zich echter eerst ontdoen van vooroordelen en drogbeelden (idola). Bacon onderscheidde drogbeelden die wortelen in de menselijke soort (idola tribus), in de eigen opvattingen (idola specus), in de menselijke taal (idola fori) en in de filosofische systemen (idola theatri). Tegenover deze vooroordelen stelde hij een door hemzelf mede ontwikkelde methode: de inductie.

Even tussendoor… Meer lezen over Francis Bacon en andere grote denkers? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Hij was een pionier in de wetenschappelijke revolutie door het ontwikkelen van een wetenschappelijke methode. Door het doen van waarnemingen en het verrichten van experimenten zou de mens tot kennis van de wetten van de natuur kunnen komen. Eerst kijken en feiten verzamelen, dan pas conclusies trekken.

Wie de wetten van de natuur eenmaal kent, kan haar beheersen, volgens Bacon. Dit beheersingsideaal keert bij Bacon terug in zijn gewaagde utopie, Nova Atlantis, waarin hij een samenleving beschrijft die op zuiver wetenschappelijke leest is geschoeid. Volgens Bacon zouden de technologische ontwikkelingen zorgen voor beheersing en aanpassing van de natuur, wat zou leiden tot vermeerdering van gezondheid, rijkdom en het menselijk geluk.