Home De 10 meest gelezen artikelen van 2023

De 10 meest gelezen artikelen van 2023

Van het bewustzijn tot de Frankfurter Schule, geloof en de kracht van ellende. Dit zijn onze meest gelezen artikelen van 2023.

Door de redactie op 27 december 2023

Filosofie Magazine meest gelezen artikelen 2023 Herbert Marcuse Ilja Leonard Pfeijffer Joke Hermsen

Van het bewustzijn tot de Frankfurter Schule, geloof en de kracht van ellende. Dit zijn onze meest gelezen artikelen van 2023.

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

10: Filosofie is makkelijker als je denkt: bewustzijn

Filosofie is makkelijker als je denkt. Maar wát denkt er nu precies? Leer zelf denken over het bewustzijn en verwonder je over vragen als: wat is bewustzijn? Waar liggen de grenzen van je bewustzijn? En hoe hangt het bewustzijn samen met het lichaam?

9: ‘Volgens de Frankfurter Schule worden we allemaal gebrainwasht’

Als het systeem allesoverheersend is, kun je je dan nog wel een wereld erbuiten voorstellen? Filosoof Thijs Lijster schreef een inleiding op de denkers van de Frankfurter Schule. ‘Hun populariteit weerlegt in zekere zin hun theorie.’

8: ‘Religie is ontstaan omdat dat nuttig was’

Gelovige soldaten zullen waarschijnlijk winnen van sceptische soldaten, meent filosoof Herman Philipse, die bekendstaat om zijn atheïstische overtuiging. ‘Maar dat zegt natuurlijk niets over de waarheid van het geloof.’ Het idee dat het leven alleen maar zin krijgt door religie vindt hij een grote misvatting.

7: Ellendigheid is onze grootste kracht, zag Blaise Pascal

Onze misère is tegelijkertijd onze grandeur, meende Blaise Pascal. Klaas Bom schreef een nieuwe inleiding in het denken van de Franse filosoof, die in 2023 zijn vierhonderdste verjaardag vierde.

6: Filosofie is makkelijker als je denkt: waarnemen

Filosofie is makkelijker als je denkt. Maar hoe komen we aan de inhoud voor onze gedachten? Leer zelf denken over waarnemen en verwonder je over vragen als: bestaat kennis zonder waarneming? Wat is het verschil tussen waarnemen en ervaren? En bestaat iets wat nooit wordt waargenomen?

Even tussendoor… Elke week de mooiste verhalen van Filosofie magazine lezen? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

5: Joke Hermsen: ‘We zijn huismussen en zwervers’

Ons leven speelt zich af tussen heimwee naar het vertrouwde en een verlangen naar het onbekende, zegt Joke Hermsen. Ze schreef er een filosofische memoir over. ‘Van jongs af aan dacht ik al: mijn ware thuis bevindt zich elders.’

4: Ilja Leonard Pfeijffer: ‘Een democratie kan aan zichzelf ten onder gaan’

Ilja Leonard Pfeijffer schreef een roman over Socrates’ leerling Alkibiades. ‘De symptomen van democratisch verval zijn pijnlijk herkenbaar.’

3: Het geluk van het nietsdoen

We werken ons een slag in de rondte. Maar volgens cultuurfilosoof Byung-Chul Han vormt juist nietsdoen de basis van al het geluk.

2: Kun je buiten je eigen denken denken?

Het lijkt onmogelijk voorbij je eigen bestaan te kijken. Coen Simon zoekt in een shortread toch een uitweg.

1: ‘Volgens Marcuse leven we in het vrije Westen onder een totalitair regime’

De consumptiemaatschappij heeft ons in haar greep, meent Herbert Marcuse. Thijs Lijster schreef het voorwoord bij zijn hervertaalde klassieker.