Quote
“Juist omdat zelfuitbuiting onder het mom van vrijheid plaatsvindt, is ze zo effectief”
De Koreaanse samenleving loopt volgens Byung-Chul Han op haar laatste benen. Overal tref je slapende mensen aan, die door de overuren die zij maken hun bed niet meer bereiken. De metro’s in Seoul lijken wel slaapwagons. Worden werknemers uitgebuit? Integendeel: zij buiten zichzelf uit, stelt de Koreaans-Duitse filosoof. Niet ‘je moet het!’, maar ‘je kunt het!’ is de slagzin van de hedendaagse prestatiemaatschappij. En die slagzin is ongemeen effectief, juist omdat het de druk van het presteren volledig bij onszelf legt. Onze zelfuitbuiting is geheel vrijwillig.
Han vertrok als 22-jarige jongen naar Duitsland om metallurgie te studeren. Eenmaal aangekomen stortte hij zich echter op een ander vak: de filosofie. Na zijn promotie werkte hij aan universiteiten in Zwitserland en Duitsland, en voltooide als eerste Aziaat in Duitstalig Europa een Habilitation in de geesteswetenschappen. De laatste jaren vergaarde hij ook bekendheid bij een groter publiek, met zijn polemische essays over de vermoeide samenleving, en over de gemengde zegeningen van transparante media.
Even tussendoor… Meer lezen over het denken van Byung-Chul Han? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
De zelfuitbuiting waaraan wij ons tegenwoordig vrijwillig onderwerpen, verschilt volledig van de uitbuiting door een externe autoriteit – de werkgever die zijn werknemer uitperst. Als ik ergens niet in slaag, dan houd ik mijzelf voor die mislukking verantwoordelijk. Als ik lijd of failliet ga, is dat mijn schuld. De druk die wij onszelf opleggen leidt tot psychische ziekten, zoals depressiviteit en burn-outs. Zij zijn geen gevolg van een virale of bacteriële infectie – een negatief element dat een immunologische afweerreactie oproept – maar kunnen volgens Han beter worden getypeerd als infarcten, veroorzaakt door een teveel aan positiviteit. Wij gaan zo ver mee met het credo ‘je kunt het!’, dat wij uiteindelijk verzinken en verdrinken in onszelf.
Relevante berichten
Byung-Chul Han: ‘We knijpen onszelf vrijwillig uit’
Voor uitbuiting is tegenwoordig geen baas meer nodig, analyseert de van oorsprong Koreaanse filosoof Byung-Chul Han.
Het geluk van het nietsdoen
We werken ons een slag in de rondte. Maar volgens cultuurfilosoof Byung-Chul Han vormt juist nietsdoen de basis van al het geluk.
Te veel prikkels en te weinig pijn | recensie
Onze samenleving kan geen pijn meer verdragen, stelt de Koreaans-Duitse filosoof Byung-Chul Han. En dat heeft politiek en persoonlijk nadelige gevolgen.
Alle beelden zijn pornografisch geworden
Byung-Chul Han bekritiseert de selfiecultuur, waarin intimiteit ten onder gaat in transparantie. Jannah Loontjens mist iets wezenlijks in zijn analyse.