Home Weekendlijstje: de beste filosofieboeken van 2022

Weekendlijstje: de beste filosofieboeken van 2022

De redactie blikt terug: wat is het beste filosofische boek dat zij het afgelopen jaar hebben gelezen?

Door Coen Simon, Alexandra van Ditmars, Jonathan Janssen, Ira Pronk en Thomas Velvis op 30 december 2022

beste filosofieboeken boeken filosofie beeld Karl Raymund Catabas

De redactie blikt terug: wat is het beste filosofische boek dat zij het afgelopen jaar hebben gelezen?

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Coen Simon: Meditaties over de eerste filosofie – René Descartes

Naast veel nieuwe originele werken van hedendaagse denkers verschenen er in 2022 ook veel klassiekers opnieuw of voor het eerst in het Nederlands. De beroemde Tractatus logico-philosophicus van Ludwig Wittgenstein kreeg maar liefst twee nieuwe sprankelende vertalingen, en het imposante Filosofie van het geld (1900) van Georg Simmel werd eindelijk vertaald. Maar de nieuwe vertaling van René DescartesMeditaties over de eerste filosofie (1641) eindigt bij mij op één: een zesdaagse retraite met de allerheerlijkste zelftwijfel denkbaar. Ik trek me er deze donkere dagen mee terug.

Coen Simon, hoofdredacteur

Alexandra van Ditmars: Wat zou Simone de Beauvoir doen? Gids voor een authentiek leven – Skye Cleary

‘Het is niet gemakkelijk om oprecht te zijn,’ zegt een van Simone de Beauvoirs personages in haar roman De mandarijnen. Dit geeft al iets weer van de moeilijkheid om ‘gewoon jezelf te zijn’. Cleary leidt ons aan de hand van De Beauvoirs gedachtegoed langs thema’s als vriendschap, liefde en rebellie. Ze laat zien dat trouw zijn aan jezelf niet gaat om wie je bent, maar om wie je wilt worden. Een vlot geschreven, inhoudelijk sterk en hoopgevend boek.

Alexandra van Ditmars, redacteur en eindredacteur

Jonathan Janssen: Autonomie. Een zelfhulpgids – Miriam Rasch

Autonomie is wat de mens tot mens maakt, schreef Immanuel Kant. Maar is die menselijke autonomie niet in het gedrang nu we worden geregeerd door algoritmes? Filosoof en essayist Miriam Rasch, die ook columns schrijft voor Filosofie Magazine, doet een stap terug en vraagt zich af: wat is autonomie eigenlijk? In deze mooi geschreven ‘zelfhulpgids’ zoekt ze het uit aan de hand van de filosofie, kunst en televisieseries. Ze komt tot de prachtige conclusie dat autonomie bestaat uit dansen met je beperkingen.

Jonathan Janssen, webredacteur

Elke week op de hoogte worden gebracht met het beste uit de filosofie? Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Ontvang elke woensdag het laatste filosofie nieuws, de beste artikelen van de week en af en toe een aanbieding.
Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Ira Pronk: Eros, bitterzoet – Anne Carson

In een verhaal van Kafka probeert een filosoof de draaiende tollen van kinderen voor even vast te houden. Verrukt is hij om kortstondig iets vast te grijpen wat almaar beweegt. Met deze anekdote begint dichter en essayist Anne Carson haar boek Eros, bitterzoet over ons menselijk verlangen naar liefde en naar kennis. Ik was gelijk om. Dit boek herinnerde me eraan waarom ik – ondanks de moeite, de enkele teleurstelling – zo graag aan filosofie (en aan liefde) doe: verlangen is meer zoet dan bitter.

Ira Pronk, redacteur en eindredacteur

Thomas Velvis: De deugdzame stad – Aboe Nasr al-Farabi

Al-Fara-wie? De middeleeuwse Arabische filosoof Aboe Nasr al-Farabi (ca. 870-950) is nog altijd zo goed als onbekend in het Westen. En dat terwijl hij in de Arabische wereld werd gezien als dé leermeester van de filosofie van Aristoteles, en een origineel denker. Filosoof Michiel Leezenberg introduceert al-Farabi in Nederland met een vertaling van De deugdzame stad, al-Farabi’s hoofdwerk over de goede samenleving en de oorsprong van de wereld.

Thomas Velvis, stagiair