Coen Simon: Meditaties over de eerste filosofie – René Descartes
Naast veel nieuwe originele werken van hedendaagse denkers verschenen er in 2022 ook veel klassiekers opnieuw of voor het eerst in het Nederlands. De beroemde Tractatus logico-philosophicus van Ludwig Wittgenstein kreeg maar liefst twee nieuwe sprankelende vertalingen, en het imposante Filosofie van het geld (1900) van Georg Simmel werd eindelijk vertaald. Maar de nieuwe vertaling van René Descartes’ Meditaties over de eerste filosofie (1641) eindigt bij mij op één: een zesdaagse retraite met de allerheerlijkste zelftwijfel denkbaar. Ik trek me er deze donkere dagen mee terug.
Coen Simon, hoofdredacteur
Alexandra van Ditmars: Wat zou Simone de Beauvoir doen? Gids voor een authentiek leven – Skye Cleary
‘Het is niet gemakkelijk om oprecht te zijn,’ zegt een van Simone de Beauvoirs personages in haar roman De mandarijnen. Dit geeft al iets weer van de moeilijkheid om ‘gewoon jezelf te zijn’. Cleary leidt ons aan de hand van De Beauvoirs gedachtegoed langs thema’s als vriendschap, liefde en rebellie. Ze laat zien dat trouw zijn aan jezelf niet gaat om wie je bent, maar om wie je wilt worden. Een vlot geschreven, inhoudelijk sterk en hoopgevend boek.
Alexandra van Ditmars, redacteur en eindredacteur
Jonathan Janssen: Autonomie. Een zelfhulpgids – Miriam Rasch
Autonomie is wat de mens tot mens maakt, schreef Immanuel Kant. Maar is die menselijke autonomie niet in het gedrang nu we worden geregeerd door algoritmes? Filosoof en essayist Miriam Rasch, die ook columns schrijft voor Filosofie Magazine, doet een stap terug en vraagt zich af: wat is autonomie eigenlijk? In deze mooi geschreven ‘zelfhulpgids’ zoekt ze het uit aan de hand van de filosofie, kunst en televisieseries. Ze komt tot de prachtige conclusie dat autonomie bestaat uit dansen met je beperkingen.
Jonathan Janssen, webredacteur
Elke week op de hoogte worden gebracht met het beste uit de filosofie? Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Ira Pronk: Eros, bitterzoet – Anne Carson
In een verhaal van Kafka probeert een filosoof de draaiende tollen van kinderen voor even vast te houden. Verrukt is hij om kortstondig iets vast te grijpen wat almaar beweegt. Met deze anekdote begint dichter en essayist Anne Carson haar boek Eros, bitterzoet over ons menselijk verlangen naar liefde en naar kennis. Ik was gelijk om. Dit boek herinnerde me eraan waarom ik – ondanks de moeite, de enkele teleurstelling – zo graag aan filosofie (en aan liefde) doe: verlangen is meer zoet dan bitter.
Ira Pronk, redacteur en eindredacteur
Thomas Velvis: De deugdzame stad – Aboe Nasr al-Farabi
Al-Fara-wie? De middeleeuwse Arabische filosoof Aboe Nasr al-Farabi (ca. 870-950) is nog altijd zo goed als onbekend in het Westen. En dat terwijl hij in de Arabische wereld werd gezien als dé leermeester van de filosofie van Aristoteles, en een origineel denker. Filosoof Michiel Leezenberg introduceert al-Farabi in Nederland met een vertaling van De deugdzame stad, al-Farabi’s hoofdwerk over de goede samenleving en de oorsprong van de wereld.
Thomas Velvis, stagiair