Artikelen geschreven door Jonathan Janssen


De zoon van de gazelle wint Berrie Heesenprijs 2023 voor kinderfilosofie
De islamitische hervertelling De zoon van de gazelle is uitgeroepen tot het beste initiatief ter bevordering van de kinderfilosofie van 2023.


Wat is filosofie? Over het belang en de betekenis van het filosoferen
Wat is filosofie? Ontdek de betekenis van filosofie en leer hoe je zelf kunt filosoferen.


Filosofie is makkelijker als je leest: Plato
Speciaal voor November Denkmaand pitcht de redactie elke week een filosofische klassieker. Dit keer: Symposium van Plato.


‘Paradoxen zijn kanaries in de kolenmijn’
Volgens logicus Barteld Kooi leiden paradoxen steeds weer tot nieuwe ideeën. ‘Het is essentieel gereedschap in de gereedschapskist van de filosoof.’


Jonathan Israel: ‘Koningen horen ook bij het gewone volk, dacht Spinoza’
Volgens Jonathan Israel gaat Spinoza’s filosofie meer over het goede leven dan vaak gedacht. ‘Geen leven is levenswaardig zonder begrip.’


Als iedereen het is vergeten, is het dan wel gebeurd?
Bestaat het verleden als alle sporen ervan zijn gewist? In een shortread klampt Jonathan Janssen zich vast aan zijn geheugen.


‘Ook wetenschappers kunnen niet zomaar buiten hun vooringenomenheden denken’
De academische vrijheid ligt van allerlei kanten onder vuur. Maar wat is dat eigenlijk, academische vrijheid? Filosoof Lukas Verburgt onderzocht het.


Had de geschiedenis er anders uitgezien als Cleopatra’s neus kleiner was geweest?
Volgens Blaise Pascal hangt de geschiedenis van toeval aan elkaar. In een shortread volgt Jonathan Janssen de keten van oorzaak en gevolg.


‘Met excuses voor de slavernij maakt Nederland een diepe kniebuiging’
De koning bood excuses aan voor de slavernij. Volgens socioloog Rudi Laermans lost Nederland hiermee een verlichtingsbelofte in.


Hoe weet ik of ik dezelfde ben als gisteren?
Het lichaam is constant in verandering, bewijst de wetenschap. Toch zoekt Jonathan Janssen in een shortread naar het onveranderlijke.


‘Uit complottheorieën blijkt: ons denken is nog altijd betoverd’
Balthasar Bekker (1634-1698) trok ten strijde tegen het bijgeloof van zijn tijdgenoten. Volgens Bart Leeuwenburgh tiert dat ook nu nog welig.


‘Het hele ecosysteem moet het uitgangspunt van het recht zijn’
Rivieren, bossen en zeeën moeten ook rechten krijgen, vindt milieujurist Jessica den Outer. ‘Ons wereldbeeld en het recht hangen nauw samen.’