Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2021

Op de divan bij Lacan

Annette van der Elst

Een authentiek ‘ik’ bestaat niet, zei de Franse psychiater Jacques Lacan. Identiteit ligt verankerd in gemeenschappelijke zaken als taal, geschiedenis en sociale codes. Beroemd werd hij door zijn lezingen – en de ultrakorte sessies op zijn divan.

Beeld Hajo de Reijger

De flamboyante Franse denker Jacques Lacan (1901-1981) was in de tweede helft van de twintigste eeuw een fenomeen. Vanaf de jaren vijftig begon hij, vaak gehuld in een opzichtige bontjas, in Parijs lezingen te geven die beroemd werden. Zijn schoonzoon en tamelijk fanatieke schatbewaarder, Jacques Alain Miller, tekende deze ‘semi­naries’ op – Lacan zelf schreef nauwelijks. Hij gaf ze in overvolle zalen waar tout Paris aanwezig wilde zijn.

En daar bleef het niet bij, ook wilde ‘iedereen’ bij Lacan in analyse. Nog steeds verschijnen er regelmatig getuigenissen van voormalige patiënten die op Lacans divan hebben mogen liggen en vertellen over zijn nogal ongebruikelijke methode, waaronder ook de zogeheten séances courtes: na vijf minuten stond je weer buiten.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden