Log in




Wachtwoord vergeten
Log in | Word lid | Service

Filosofie.nl

nr. 12/2014 - Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’ Lees verder

Filosofie Abonnement

Spijsvertering

Daan Roovers
Voormalig hoofdredacteur Filosofie Magazine

Het onderwerp is dermate onsmakelijk dat ik aarzel om erover te beginnen. Maar dat een boek over darmflora, aambeien, maagsap, aarsmaden en poep nu al wekenlang alle bestsellerlijsten aanvoert, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. U en ik schijnen onze darmen schromelijk te onderschatten,... Lees verder

Alle grote denkers binnen handbereik

Vanaf € 4,99 per maand krijgt u toegang tot het beste over filosofie, voor u geselecteerd en bijeengebracht. Maandelijks in de brievenbus en altijd en overal online.

De verbeelding van het denken

Volgens schrijver en filosoof Connie Palmen hebben filosofen de verbeelding nodig om het wezen van de werkelijkheid bloot te leggen. Een voorpublicatie uit De verbeelding van het denken. Beelden zijn sterk. Neem die grot van Plato.... Lees verder

Kafka: een kooi ging eens een vogel zoeken

Martin de Haan
Essayist, literair vertaler

De eerste jaren van de Grote Oorlog werkte Franz Kafka aan zijn wereldberoemde roman Der Proceß. Als werknemer van een verzekeringsinstituut was hij zich bewust van de gruwelen van de strijd. Toch zag hij geen mogelijkheid tot ontsnappen. Lees verder

Verwerken niet vergeten

In zijn nieuwste boek beschrijft de Vlaamse filosoof Marc Van den Bossche hoe hij leerde omgaan met het verlies van zijn vrouw. ‘Verwerken is wat anders dan vergeten; het is je laten dragen.’ Lees verder

Mis ons niet langer!

Meld u aan voor de tweewekelijkse nieuwsbrief van Filosofie Magazine met daarin de beste artikelen en speciale aanbiedingen. Meer dan 16.000 mensen gingen u voor.

Vuile handen

Mag de overheid wetten wijzigen of negeren als dat beter uitkomt? Decisionisten vinden van wel: niet alle problemen zijn volgens vaste regels op te lossen. Soms is het onvermijdelijk om vuile handen te maken. Lees verder

Stine Jensen: Comfortfilosofie

Stine Jensen
filosoof, programmamaker

Het was misschien wel de heerlijkste eetweek uit mijn leven. Als lid van de jury van Film by the Sea at ik elke avond in de beste restaurants van Zeeland. Eén avond kregen we maar liefst twintig gastronomische gerechten voorgeschoteld. Ik fotografeerde de gerechten... Lees verder

Dolf Jansen: ‘Ik wil geen moralist zijn’

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

De Duitse denker Immanuel Kant probeerde in zijn filosofie vier vragen te beantwoorden.  Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens? Dolf Jansen sluit 2014 af met Oudejaars. Hij wil mensen aan het denken zetten: ‘Mijn angst bij... Lees verder

Oluwole: 'Geen enkele mens bezit absolute kennis'

‘Je wordt pas mens door je relaties met anderen.’ Een gesprek met de Afrikaanse filosoof Sophie Oluwole. Of mijn afspraak met de Nigeriaanse filosoof Sophie Oluwole doorgaat, blijft tot op het laatst onduidelijk. Het beoefenen van Afrikaanse filosofie vergt... Lees verder

Bert Keizer: Langer leven

Bert Keizer
filosoof, verpleeghuisarts

Het streven naar geluk kent vele vormen. Het grappigst is de stroming die ervan afziet naar geluk te streven, het boedhisme, in de hoop dat je je op die manier wat makkelijker neerlegt bij je ongeluk, zodat je je minder beroerd voelt – dat wil zeggen, per ongeluk toch... Lees verder

Stelling: Ons moreel besef vraagt om vegetarische feestdagen

Simone van Saarloos schrijver, columnist Over welk moreel besef hebben we het hier? Volgens mij wordt er alleen met de feestdagen van ‘ons besef’ gesproken, alsof Nederland dan ineens een ‘wij’ vormt. Zelf ben ik ruim vijftien jaar geleden vegetariër geworden... Lees verder

Denkfouten: Overal drogredenen zien

Maarten Boudry
wetenschapsfilosoof

Soms verwijten we iemand te lichtzinnig dat hij een drogreden gebruikt. Dat verwijt is dan zelf een drogreden. Lees verder

Kaplan: 'Ja, de Kerstman bestaat'

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Eric Kaplan is schrijver van de bekende sitcom The Big Bang Theory én filosoof. Hij schreef een filosofisch boek over de Kerstman. Vannacht verdwaalde Eric Kaplan in Amsterdam. De Amerikaan, die voor een tweedaags bezoek in Nederland is, was de stad ingetrokken... Lees verder

Peinzende engel

De middeleeuwse schilder Albrecht Dürer verbeeldde de melancholie, ‘een gemoedstoestand die optreedt wanneer het alledaagse geen zin lijkt te hebben’. En die vooral aan filosofen en kunstenaars werd toegeschreven. De meeste filosofieboeken bevatten geen... Lees verder

Filosoof en kok Ottolenghi

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof.   ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi.... Lees verder

Neiman: ‘Cynisme is een vorm van luiheid’

Nadenken over een betere wereld is niet naïef, vindt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman. ‘Het is een teken van volwassenheid dat je niet capituleert voor de status-quo.’ Op 24 november ontvangt ze voor haar werk de Spinozalens 2014. Lees verder

Filosoferen met kinderen: ‘Eten of niet eten, dat is de vraag’

Maaike Merckens-Bekkers
filosoof, publicist

Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen Wonder-Why, een organisatie met als doelstelling om het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Iedere maand leggen zij een thema voor aan de klas. Deze maand: eten. ‘Kippen mag je wel eten, als... Lees verder


2019

2018

2017

Welkom op filosofie.nl!

Speciaal voor nieuwe bezoekers selecteerden wij negen inspirerende artikelen. Lees waarom onderzoek naar geluk niet deugt, zes soorten vervreemding op de werkvloer, hoe Socrates de opkomst van Trump al voorspelde, en meer...

Lees meer
Ik lees graag later

Als u hier uw e-mailadres achterlaat, dan sturen wij het kennismakingsdossier naar u toe. U kunt het dan op ieder gewenst moment lezen.