Home Spijsvertering

Spijsvertering

Door Daan Roovers op 3 december 2014

Cover van 12-2014
12-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

Het onderwerp is dermate onsmakelijk dat ik aarzel om erover te beginnen. Maar dat een boek over darmflora, aambeien, maagsap, aarsmaden en poep nu al wekenlang alle bestsellerlijsten aanvoert, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. U en ik schijnen onze darmen schromelijk te onderschatten, stelt De mooie voedselmachine – een boek over… de darmen. De schrijver wil de waardering voor ‘ons mooiste orgaan’ herstellen. En met succes, blijkbaar. Het is een wereldwijde bestseller.

De darmen hebben, blijkt uit recent onderzoek, veel invloed op ons gehele welbevinden. Als wij ons brein zijn, wat een veel aangehaalde stelling is, zouden wij weleens wat beter op ons eten mogen letten. Want onze darmen zijn de belangrijkste adviseurs van onze hersenen. Het bracht NRC-columnist Maxim Februari tot de suggestie om de krant eens een keer op te eten in plaats van te lezen.

Nietzsche – die zelf last had van een erg slechte spijsvertering – mocht ook graag schrijven over de darmflora. Een miniem disfunctioneren van de darmen kan genoeg zijn om een genie te laten veranderen in iets middelmatigs, stelt hij in Ecce homo. Hij benadrukt het belang van een gezond en regelmatig dieet, zonder koffie, en zonder alcohol. Niet alleen belangrijk voor het lichaam, maar zeker ook voor de geest. Nietzsche: ‘Alle vooroordelen komen uit de ingewanden.’

In het laatste nummer van dit jaar hebben wij een uitgebreid interview met Julian Baggini, oprichter van Philopsophers Magazine, over SOL-food – voedsel voor de ziel, en een kort portret van de beroemde kok Yotam Ottolenghi die voordat hij aan zijn carrière in de keuken begon, filosofie studeerde in Amsterdam. Dus als iemand weet wat geestrijk voedsel is, moet hij het zijn.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.
Log in als abonnee Geen abonnee? Bekijk de abonnementen