Home Stelling: Ons moreel besef vraagt om vegetarische feestdagen

Stelling: Ons moreel besef vraagt om vegetarische feestdagen

03 december 2014

12-2014 Filosofie magazine Lees het magazine

Simone van Saarloos

schrijver, columnist
Over welk moreel besef hebben we het hier? Volgens mij wordt er alleen met de feestdagen van ‘ons besef’ gesproken, alsof Nederland dan ineens een ‘wij’ vormt. Zelf ben ik ruim vijftien jaar geleden vegetariër geworden – en gebleven. Uit ideologische overtuiging, maar ook begrenst het feit dat ik geen vlees eet mijn keuzemogelijkheden. De vegetarische opties in restaurants en supermarkten zijn namelijk nog altijd beperkt. Kiezen uit drie gerechten is makkelijker dan uit twintig. In een verder chaotisch, keuzerijk leven, is dat best prettig. 
Een collectieve moraal komt niet voort uit een ‘besef’, maar uit gewoonte (zoals we massaal langzamer rijden voor een verkeersdrempel – daar denk je niet bij na, maar er ligt een maatschappelijke verantwoordelijkheid aan ten grondslag). Gemak is de leidraad. Alternatieven inperken is de enige efficiënte manier om de massa – ‘ons’ – te moraliseren. Als die vegetarische kerst er komt, dan is het dankzij keukenmessiassen Jamie Oliver of Ottolenghi.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.