Home 12-2014
Filosofie Magazine - December 2014

12-2014

Filosofie Magazine 12 – 2014
Thema: Koken, proeven & denken – met Ottolenghi en Baggini

En ook:
– Susan Neiman: ‘Cynisme is een vorm van luiheid’
– Rouw – ‘Verwerken is je laten dragen’
– Connie Palmen: En de verbeelding van het denken
– Antiheld Franz Kafka – ‘Een kooi ging eens een vogel zoeken’

Cover afbeelding voor 12-2014
Oluwole: ‘Mens word je door relaties met anderen’
Oluwole: ‘Mens word je door relaties met anderen’
Niet-westerse filosofie
Voor leden

Oluwole: ‘Mens word je door relaties met anderen’

‘Je wordt pas mens door je relaties met anderen’, zegt Sophie Oluwole. En daar kan de westerse filosofie nog wel wat van leren. Een gesprek met de Afrikaanse filosoof. Of mijn afspraak met de Nigeraanse filosofe Sophie Oluwole doorgaat, blijft tot op het laatst onduidelijk. Het beoefenen van… Read More

Lees meer
De verbeelding van het denken
De verbeelding van het denken
Voor leden

De verbeelding van het denken

Volgens schrijver en filosoof Connie Palmen hebben filosofen de verbeelding nodig om het wezen van de werkelijkheid bloot te leggen. Een voorpublicatie uit De verbeelding van het denken. Beelden zijn sterk. Neem die grot van Plato. Zelfs mensen die nooit een letter van hem lazen, kennen de allegorie van de grot, het beeld waarmee… Read More

Lees meer
Kafka: een kooi ging eens een vogel zoeken
Kafka: een kooi ging eens een vogel zoeken
Voor leden

Kafka: een kooi ging eens een vogel zoeken

De eerste jaren van de Grote Oorlog werkte Franz Kafka aan zijn wereldberoemde roman Der Proceß. Als werknemer van een verzekeringsinstituut was hij zich bewust van de gruwelen van de strijd. Toch zag hij geen mogelijkheid tot ontsnappen. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit… Read More

Lees meer
Verwerken niet vergeten
Verwerken niet vergeten
Voor leden

Verwerken niet vergeten

In zijn nieuwste boek beschrijft de Vlaamse filosoof Marc Van den Bossche hoe hij leerde omgaan met het verlies van zijn vrouw. ‘Verwerken is wat anders dan vergeten; het is je laten dragen.’ Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is… Read More

Lees meer
Vuile handen
Vuile handen
Voor leden

Vuile handen

Mag de overheid wetten wijzigen of negeren als dat beter uitkomt? Decisionisten vinden van wel: niet alle problemen zijn volgens vaste regels op te lossen. Soms is het onvermijdelijk om vuile handen te maken. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl… Read More

Lees meer
Verslag
Voor leden

Filosoferen met kinderen: ‘Eten of niet eten, dat is de vraag’

Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen Wonder-Why, een organisatie met als doelstelling om het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Iedere maand leggen zij een thema voor aan de klas. Deze maand: eten. ‘Kippen mag je wel eten, als ze maar een goed leven hebben gehad’,… Read More

Lees meer
Voor leden

Stine Jensen: Comfortfilosofie

Het was misschien wel de heerlijkste eetweek uit mijn leven. Als lid van de jury van Film by the Sea at ik elke avond in de beste restaurants van Zeeland. Eén avond kregen we maar liefst twintig gastronomische gerechten voorgeschoteld. Ik fotografeerde de gerechten alsof het kunststukken waren. Read More

Lees meer
Dolf Jansen: ‘Ik wil geen moralist zijn’
Dolf Jansen: ‘Ik wil geen moralist zijn’
Voor leden

Dolf Jansen: ‘Ik wil geen moralist zijn’

De Duitse denker Immanuel Kant probeerde in zijn filosofie vier vragen te beantwoorden.  Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens? Dolf Jansen sluit 2014 af met Oudejaars. Hij wil mensen aan het denken zetten: ‘Mijn angst… Read More

Lees meer
Ouderdom
Voor leden

Bert Keizer: Langer leven

Het streven naar geluk kent vele vormen. Het grappigst is de stroming die ervan afziet naar geluk te streven, het boedhisme, in de hoop dat je je op die manier wat makkelijker neerlegt bij je ongeluk, zodat je je minder beroerd voelt – dat wil zeggen, per ongeluk toch gelukkiger… Read More

Lees meer
Voor leden

Stelling: Ons moreel besef vraagt om vegetarische feestdagen

Simone van Saarloos schrijver, columnist Over welk moreel besef hebben we het hier? Volgens mij wordt er alleen met de feestdagen van ‘ons besef’ gesproken, alsof Nederland dan ineens een ‘wij’ vormt. Zelf ben ik ruim vijftien jaar geleden vegetariër geworden – en gebleven. Uit ideologische… Read More

Lees meer
Denkfouten
Voor leden

Denkfouten: Overal drogredenen zien

Soms verwijten we iemand te lichtzinnig dat hij een drogreden gebruikt. Dat verwijt is dan zelf een drogreden. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen… Read More

Lees meer
Kaplan: ‘Ja, de Kerstman bestaat’
Kaplan: ‘Ja, de Kerstman bestaat’
Voor leden

Kaplan: ‘Ja, de Kerstman bestaat’

Eric Kaplan is schrijver van de bekende sitcom The Big Bang Theory én filosoof. Hij schreef een filosofisch boek over de Kerstman. Vannacht verdwaalde Eric Kaplan in Amsterdam. De Amerikaan, die voor een tweedaags bezoek in Nederland is, was de stad ingetrokken omdat hij niet kon slapen vanwege… Read More

Lees meer
Column
Voor leden

Spijsvertering

Het onderwerp is dermate onsmakelijk dat ik aarzel om erover te beginnen. Maar dat een boek over darmflora, aambeien, maagsap, aarsmaden en poep nu al wekenlang alle bestsellerlijsten aanvoert, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. U en ik schijnen onze darmen schromelijk te onderschatten, stelt De mooie voedselmachine – een… Read More

Lees meer
Peinzende engel
Peinzende engel
Voor leden

Peinzende engel

De middeleeuwse schilder Albrecht Dürer verbeeldde de melancholie, ‘een gemoedstoestand die optreedt wanneer het alledaagse geen zin lijkt te hebben’. En die vooral aan filosofen en kunstenaars werd toegeschreven. De meeste filosofieboeken bevatten geen afbeeldingen, maar in Stanzas van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben (1942) staat een… Read More

Lees meer
Filosoof in de keuken
Filosoof in de keuken
Hoofdartikel
Voor leden

Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’ Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk… Read More

Lees meer
Filosoof en kok Ottolenghi
Filosoof en kok Ottolenghi
Eten
Voor leden

Filosoof en kok Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof.   ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi. Voor hij gaat… Read More

Lees meer
Voor leden

Neiman: ‘Cynisme is een vorm van luiheid’

Nadenken over een betere wereld is niet naïef, vindt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman. ‘Het is een teken van volwassenheid dat je niet capituleert voor de status-quo.’ Op 24 november ontvangt ze voor haar werk de Spinozalens 2014. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel… Read More

Lees meer