12-2014
En ook:
– Susan Neiman: ‘Cynisme is een vorm van luiheid’
– Rouw – ‘Verwerken is je laten dragen’
– Connie Palmen: En de verbeelding van het denken
– Antiheld Franz Kafka – ‘Een kooi ging eens een vogel zoeken’



Oluwole: ‘Mens word je door relaties met anderen’
‘Je wordt pas mens door je relaties met anderen’, zegt Sophie Oluwole. En daar kan de westerse filosofie nog wel wat van leren. Een gesprek met de Afrikaanse filosoof. Of mijn afspraak met de Nigeraanse filosofe Sophie Oluwole doorgaat, blijft tot op het laatst onduidelijk. Het beoefenen van Afrikaanse filosofie… Read More


De verbeelding van het denken
Volgens schrijver en filosoof Connie Palmen hebben filosofen de verbeelding nodig om het wezen van de werkelijkheid bloot te leggen. Een voorpublicatie uit De verbeelding van het denken. Beelden zijn sterk. Neem die grot van Plato. Zelfs mensen die nooit een letter van hem lazen, kennen de allegorie van de grot, het beeld waarmee… Read More


Kafka: een kooi ging eens een vogel zoeken
De eerste jaren van de Grote Oorlog werkte Franz Kafka aan zijn wereldberoemde roman Der Proceß. Als werknemer van een verzekeringsinstituut was hij zich bewust van de gruwelen van de strijd. Toch zag hij geen mogelijkheid tot ontsnappen.


Verwerken, niet vergeten
Filosoof Marc Van den Bossche beschrijft hoe hij leerde omgaan met het verlies van zijn vrouw. ‘Verwerken is wat anders dan vergeten.’


Vuile handen
Mag de overheid wetten wijzigen of negeren als dat beter uitkomt? Decisionisten vinden van wel: niet alle problemen zijn volgens vaste regels op te lossen. Soms is het onvermijdelijk om vuile handen te maken. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl… Read More


Filosoferen met kinderen: ‘Eten of niet eten, dat is de vraag’
Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen Wonder-Why, een organisatie met als doelstelling om het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Iedere maand leggen zij een thema voor aan de klas. Deze maand: eten.


Stine Jensen: Comfortfilosofie
Het was misschien wel de heerlijkste eetweek uit mijn leven. Als lid van de jury van Film by the Sea at ik elke avond in de beste restaurants van Zeeland. Eén avond kregen we maar liefst twintig gastronomische gerechten voorgeschoteld. Ik fotografeerde de gerechten alsof het kunststukken waren. Read More


Dolf Jansen: ‘Ik wil geen moralist zijn’
De Duitse denker Immanuel Kant probeerde in zijn filosofie vier vragen te beantwoorden. Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens? Dolf Jansen sluit 2014 af met Oudejaars. Hij wil mensen aan het denken zetten: ‘Mijn angst… Read More


Bert Keizer: Langer leven
Het streven naar geluk kent vele vormen. Het grappigst is de stroming die ervan afziet naar geluk te streven, het boedhisme, in de hoop dat je je op die manier wat makkelijker neerlegt bij je ongeluk, zodat je je minder beroerd voelt – dat wil zeggen, per ongeluk toch gelukkiger… Read More


Stelling: Ons moreel besef vraagt om vegetarische feestdagen
Simone van Saarloos schrijver, columnist Over welk moreel besef hebben we het hier? Volgens mij wordt er alleen met de feestdagen van ‘ons besef’ gesproken, alsof Nederland dan ineens een ‘wij’ vormt. Zelf ben ik ruim vijftien jaar geleden vegetariër geworden – en gebleven. Uit ideologische… Read More


Denkfouten: Overal drogredenen zien
Soms verwijten we iemand te lichtzinnig dat hij een drogreden gebruikt. Dat verwijt is dan zelf een drogreden. Dit artikel is exclusief voor abonnees Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen… Read More


Eric Kaplan: ‘Ja, de Kerstman bestaat’
Eric Kaplan is schrijver van de bekende sitcom The Big Bang Theory en filosoof. Hij schreef een filosofisch boek over de Kerstman.


Spijsvertering
Het onderwerp is dermate onsmakelijk dat ik aarzel om erover te beginnen. Maar dat een boek over darmflora, aambeien, maagsap, aarsmaden en poep nu al wekenlang alle bestsellerlijsten aanvoert, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. U en ik schijnen onze darmen schromelijk te onderschatten, stelt De mooie voedselmachine – een… Read More


Peinzende engel
De middeleeuwse schilder Albrecht Dürer verbeeldde de melancholie, ‘een gemoedstoestand die optreedt wanneer het alledaagse geen zin lijkt te hebben’. En die vooral aan filosofen en kunstenaars werd toegeschreven. De meeste filosofieboeken bevatten geen afbeeldingen, maar in Stanzas van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben (1942) staat een… Read More


Filosoof in de keuken
Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’


Filosoof en kok Ottolenghi
Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof. ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi. Voor hij gaat… Read More


Neiman: ‘Cynisme is een vorm van luiheid’
Nadenken over een betere wereld is niet naïef, vindt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman.

Uw dagelijkse portie filosofie
Elke dag de beste verhalen over filosofie. Word abonnee en krijg onbeperkt toegang tot alle artikelen van Filosofie Magazine.