Home 12-2014
Filosofie Magazine - December 2014

12-2014

Thema: Koken, proeven & denken – met Ottolenghi en Baggini

En ook:
– Susan Neiman: ‘Cynisme is een vorm van luiheid’
– Rouw – ‘Verwerken is je laten dragen’
– Connie Palmen: En de verbeelding van het denken
– Antiheld Franz Kafka – ‘Een kooi ging eens een vogel zoeken’

Cover afbeelding voor 12-2014
Sophie Oluwole filosoof
Sophie Oluwole filosoof
Interview

Sophie Oluwole: ‘Mens word je door relaties met anderen’

‘Je wordt pas mens door je relaties met anderen,’ zegt Sophie Oluwole. Een gesprek met de Afrikaanse filosoof.

Lees meer
De verbeelding van het denken
De verbeelding van het denken
Voor leden

De verbeelding van het denken

Volgens schrijver en filosoof Connie Palmen hebben filosofen de verbeelding nodig om het wezen van de werkelijkheid bloot te leggen. Een voorpublicatie uit De verbeelding van het denken. Beelden zijn sterk. Neem die grot van Plato. Zelfs mensen die nooit een letter van hem lazen, kennen de allegorie van de grot, het beeld waarmee… Read More

Lees meer
Franz Kafka schrijver Das Process Die Verwandlung
Franz Kafka schrijver Das Process Die Verwandlung
Essay

Kafka: een kooi ging eens een vogel zoeken

Schrijver Franz Kafka was zich bewust van de gruwelen van de Grote Oorlog. Toch zag hij geen mogelijkheid tot ontsnappen.

Lees meer
Marc Van den Bossche filosoof schrijver
Marc Van den Bossche filosoof schrijver
Interview

Verwerken, niet vergeten

Filosoof Marc Van den Bossche beschrijft hoe hij leerde omgaan met het verlies van zijn vrouw. ‘Verwerken is wat anders dan vergeten.’

Lees meer
Vuile handen
Vuile handen
Voor leden

Vuile handen

Mag de overheid wetten wijzigen of negeren als dat beter uitkomt? Decisionisten vinden van wel: niet alle problemen zijn volgens vaste regels op te lossen. Soms is het onvermijdelijk om vuile handen te maken. Het is 22 januari 2009. Barack Hussein Obama is net twee dagen ingezworen… Read More

Lees meer
Filosoferen met kinderen: ‘Eten of niet eten, dat is de vraag’
Filosoferen met kinderen: ‘Eten of niet eten, dat is de vraag’
Verslag
Voor leden

Filosoferen met kinderen: ‘Eten of niet eten, dat is de vraag’

Maaike Merckens Bekkers en Sabine Wassenberg runnen samen Wonder-Why, een organisatie met als doelstelling om het filosoferen met kinderen en jongeren te stimuleren. Iedere maand leggen zij een thema voor aan de klas. Deze maand: eten.

Lees meer
Stine Jensen: Comfortfilosofie
Stine Jensen: Comfortfilosofie
Voor leden

Stine Jensen: Comfortfilosofie

Het was misschien wel de heerlijkste eetweek uit mijn leven. Als lid van de jury van Film by the Sea at ik elke avond in de beste restaurants van Zeeland. Eén avond kregen we maar liefst twintig gastronomische gerechten voorgeschoteld. Ik fotografeerde de gerechten alsof het kunststukken waren. Hoewel… Read More

Lees meer
Dolf Jansen: ‘Ik wil geen moralist zijn’
Dolf Jansen: ‘Ik wil geen moralist zijn’
Voor leden

Dolf Jansen: ‘Ik wil geen moralist zijn’

De Duitse denker Immanuel Kant probeerde in zijn filosofie vier vragen te beantwoorden.  Wat kan ik weten? Wat moet ik doen? Wat mag ik hopen? Wat is de mens? Dolf Jansen sluit 2014 af met Oudejaars. Hij wil mensen aan het denken zetten: ‘Mijn angst… Read More

Lees meer
Bert Keizer: Langer leven
Bert Keizer: Langer leven
Ouderdom
Voor leden

Bert Keizer: Langer leven

Het streven naar geluk kent vele vormen. Het grappigst is de stroming die ervan afziet naar geluk te streven, het boedhisme, in de hoop dat je je op die manier wat makkelijker neerlegt bij je ongeluk, zodat je je minder beroerd voelt – dat wil zeggen, per ongeluk toch gelukkiger… Read More

Lees meer
Stelling: Ons moreel besef vraagt om vegetarische feestdagen
Stelling: Ons moreel besef vraagt om vegetarische feestdagen
Voor leden

Stelling: Ons moreel besef vraagt om vegetarische feestdagen

Simone van Saarloos schrijver, columnist Over welk moreel besef hebben we het hier? Volgens mij wordt er alleen met de feestdagen van ‘ons besef’ gesproken, alsof Nederland dan ineens een ‘wij’ vormt. Zelf ben ik ruim vijftien jaar geleden vegetariër geworden – en gebleven. Uit ideologische… Read More

Lees meer
Denkfouten: Overal drogredenen zien
Denkfouten: Overal drogredenen zien
Denkfouten
Voor leden

Denkfouten: Overal drogredenen zien

Soms verwijten we iemand te lichtzinnig dat hij een drogreden gebruikt. Dat verwijt is dan zelf een drogreden. De waslijst van klassieke drogredenen – ad hominem, ad ignorantiam, ad populum, post hoc ergo propter hoc – is ons bekend sinds de dagen van Aristoteles. Neem ad hominem: het is… Read More

Lees meer
Eric Kaplan kerstman the big bang theory filosoof scenarioschrijver
Eric Kaplan kerstman the big bang theory filosoof scenarioschrijver
Interview

Eric Kaplan: ‘Ja, de Kerstman bestaat’

Eric Kaplan is schrijver van de bekende sitcom The Big Bang Theory en filosoof. Hij schreef een filosofisch boek over de Kerstman.

Lees meer
Spijsvertering
Spijsvertering
Column
Voor leden

Spijsvertering

Het onderwerp is dermate onsmakelijk dat ik aarzel om erover te beginnen. Maar dat een boek over darmflora, aambeien, maagsap, aarsmaden en poep nu al wekenlang alle bestsellerlijsten aanvoert, is op z’n zachtst gezegd opmerkelijk. U en ik schijnen onze darmen schromelijk te onderschatten, stelt De mooie voedselmachine – een… Read More

Lees meer
Peinzende engel
Peinzende engel
Voor leden

Peinzende engel

De middeleeuwse schilder Albrecht Dürer verbeeldde de melancholie, ‘een gemoedstoestand die optreedt wanneer het alledaagse geen zin lijkt te hebben’. En die vooral aan filosofen en kunstenaars werd toegeschreven. De meeste filosofieboeken bevatten geen afbeeldingen, maar in Stanzas van de Italiaanse filosoof Giorgio Agamben (1942) staat een… Read More

Lees meer
Julian Baggini eten biologisch filosoof
Julian Baggini eten biologisch filosoof
Interview
Voor leden

Filosoof in de keuken

Het is goed om biologisch en lokaal te eten, vindt de Engelse filosoof Julian Baggini, maar hij wil daar niet te streng in zijn. ‘Je moet nuttige vuistregels nooit dogmatisch toepassen.’

Lees meer
Filosoof en kok Ottolenghi
Filosoof en kok Ottolenghi
Eten
Voor leden

Filosoof en kok Ottolenghi

Yotam Ottolenghi is ondertussen vermaard als kok en schrijver over voedsel, maar hij begon als filosoof.   ‘Het kostte me minder tijd om door Hegels werk heen te ploeteren, dan om te leren deeg te voelen met mijn handen’ (zes maanden) – aldus Yotam Ottolenghi. Voor hij gaat… Read More

Lees meer
Susan Neiman filosoof
Susan Neiman filosoof
Interview

Susan Neiman: ‘Cynisme is een vorm van luiheid’

Nadenken over een betere wereld is niet naïef, vindt de Amerikaanse filosoof Susan Neiman.

Lees meer