Continentale filosofie – betekenis
De continentale filosofie ontleent haar naam aan het gebied waar deze vandaan komt: het westerse gedeelte van het vasteland van Europa. De continentale traditie wordt vaak afgezet tegen de grotendeels Angelsaksische school van de analytische filosofie, die meer gericht is op taal en logica.
Buiten die geografische afbakening kent de continentale filosofie geen eenduidige inhoudelijke definitie. Over het algemeen beschouwen we het werk van Europese filosofen uit de negentiende, twintigste en eenentwintigste eeuw ertoe. Vaak zijn die kritisch op klassiek-filosofische opvattingen over thema’s als kennis, de menselijke natuur en de rol van macht en vrijheid. Belangrijke disciplines binnen de traditie zijn de metafysica en wijsgerige antropologie.
Ondanks het gebrek aan homogeniteit en heldere afbakening is er grotendeels consensus over de vraag welke stromingen tot de traditie behoren. Voorbeelden daarvan zijn het marxisme, het existentialisme en het postmodernisme. Ook filosofen als Georg Hegel, Jean-Paul Sartre en Hannah Arendt worden tot deze traditie gerekend.
Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
Drie Duitse grootheden in een roerige eeuw
Wat hebben Marx, Wagner en Nietzsche gemeen? De Duitse politicoloog Herfried Münkler brengt ze samen in verrassende analyses.
Jean-Paul Sartre: ‘Mensen die doen alsof ze geen keuze hebben zijn schoften’
Vrijheid is een morele opdracht voor iedereen, stelde Sartre. Zijn existentialisme zadelde mensen op met een loodzware verantwoordelijkheid.
Het leven en werk van Hannah Arendt
Hannah Arendt (1906-1975) probeerde de wereld al denkend te doorgronden. Een overzicht van haar leven en werk aan de hand van vier ideeën.
Derrida: vernieuwer, nihilist of gewone man?
Filosoof Jacques Derrida had een cultstatus. Maar zijn opponenten zagen hem als een ‘foute denker’. Pas toen hij aan het eind van zijn leven politiek stelling nam, veranderde dat imago.