Cogito ergo sum – betekenis
Cogito ergo sum – ‘ik denk, dus ik ben’. Met deze beroemde uitspraak wil de filosoof René Descartes (1596-1650) een zeker fundament voor kennis leveren. In zijn radicale twijfelexperiment stelt hij dat het feit dat hij nadenkt noodzakelijk betekent dat hij bestaat. Zelfs als hij zou twijfelen aan alles, zou hij nog steeds moeten bestaan om überhaupt in staat te zijn tot twijfelen, zo redeneert hij.
Het ‘ik’ dat denkt, toont het bewustzijn van het individu aan, vervolgt Descartes. Het ‘cogito’ benadrukt het belang van het denkende subject en zijn capaciteit voor zelfbewustzijn. Het stelt dat het vermogen om te denken en bewust te zijn van gedachten het bewijs is van het bestaan van het individu. Daarmee geeft het de mens een onbetwistbaar fundament in handen om verdere kennis uit op te bouwen.
Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
IJzeren Lijst 5. Meditaties van René Descartes
‘Ik denk, dus ik ben’. Dankzij deze woorden uit zijn Meditaties werd René Descartes (1596-1650) een van de meest geciteerde filosofen ooit.
Leven en werk van René Descartes
Zo beroemd als de twijfelende denker René Descartes nu is, zo verguisd werd hij vroeger door de kerk.
Descartes’ meditatie bij het haardvuur
In een beroemd geworden denkexperiment twijfelde Descartes aan het bestaan van alles om hem heen. Denken begint met meditatie.
Filosofie is makkelijker als je denkt: wat is het ik?
In ‘Filosofie is makkelijker als je denkt’ helpen we je in vijf stappen op weg in het zelf leren denken. Dit keer: wat is het ik?