Contingentie – betekenis
‘Contingentie’ is het idee dat iets dat bestaat of gebeurt ook anders had kunnen zijn. Het verwijst naar gebeurtenissen of verschijnselen die niet noodzakelijk zijn, maar afhankelijk van omstandigheden en factoren en daardoor dus ook anders hadden kunnen verlopen. Het is het tegenovergestelde van noodzakelijkheid.
In de filosofische traditie komt het concept regelmatig voorbij. Zo introduceert Immanuel Kant (1724-1804) het in zijn werk door stellingen die ook anders hadden kunnen zijn aan te duiden als ‘contingente waarheden’. Andere filosofen zoals Martin Heidegger (1889-1976) en Arthur Schopenhauer (1788-1860) denken dat het breed van toepassing is, en dat het bestaan inherent onderhevig is aan contingentie, onzekerheid en verandering. De hedendaagse denker Judith Butler koppelt het begrip aan genderrollen en sociale constructen.
Meer lezen over filosofie? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Relevante berichten
No facts, no future…
Voor een zinvolle wereld hebben we niet alleen feiten, maar ook juist interpretaties nodig, betoogt filosoof René ten Bos.
Historisch portret: Richard Rorty
Een oorlog in Irak, een economische crisis, een ineenstortende samenleving – kortom: Amerika. Richard Rorty schetst een uitweg uit de impasse.
Spinoza: ‘We kunnen slechts verlangen naar het noodzakelijke’
Wat Spinoza echt vond, durfde hij tijdens zijn leven zelfs aan zijn vrienden niet te openbaren. Pas na zijn dood verscheen zijn Ethica.
Stephen Jay Gould en de overwinning van de zwakken
Paleontoloog Stephen Jay Gould voerde een eenzame strijd tegen het determinisme en kreeg alle darwinisten over hem heen. Maar hij hield vol.