Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Jean-Jacques Rousseau

Geboren

28 juni 1712 Genève, Zwitserland

Overleden

2 juli 1778 Ermenonville, Frankrijk

Hoofdwerken

Julie of de liefde (1761); Emile of de opvoeding (1762); Het sociaal contract (1762); Bekentenissen (1782-1789)

Opleiding

Autodidact

"De mens wordt vrij geboren en overal ligt hij in ketenen."

"Ik wil aan mijn medemensen een mens laten zien zoals hij werkelijk is en die mens, dat ben ik zelf."

Jean-Jacques Rousseau is een Franse filosoof uit de eeuw van de Verlichting. Rousseau behoort samen met Herder en Goethe tot de grondleggers van de Romantiek.

Rousseau moet op jonge leeftijd zijn eigen weg vinden: zijn moeder sterft aan de gevolgen van de bevalling; zijn vader, een horlogemaker, laat hem als jongen in de steek. Geboren in het calvinistische Genève, blijft Rousseau een buitenstaander als hij later in het mondaine Parijs arriveert.

Terwijl de Verlichtingsfilosofen, onder aanvoering van Denis Diderot, werken aan de Encyclopédie, ziet Rousseau de natuurlijke, spontane omgang met de wereld verdwijnen. In zijn debuut Julie of de liefde verheerlijkt hij het plattelandsleven, in Emile of de opvoeding keert hij zich tegen de autoritaire opvoeding van kinderen.

Rousseaus hoofdwerk is Het sociaal contract. Daarin pleit hij voor soevereiniteit van het hele volk, waarvan ieder lid gelijke rechten bezit. Daarnaast moet het door de maatschappij aangewakkerde eigenbelang opgeheven worden in een algemene wil. Voor Rousseau is de gemeenschap het eindpunt van de democratie, niet het individu. Tijdens de Franse Revolutie wordt hij daarom verheven tot idool van de natie.

Terwijl Rousseaus boeken Frankrijk veroveren, moet hij zelf het land ontvluchten. Hij begint aan een boek over zichzelf, dat hij Bekentenissen noemt. Rousseau probeert niet alleen op te schrijven wat hij heeft meegemaakt, maar ook te verklaren waarom hij is geworden zoals hij is. Daarbij laat hij geen gebeurtenis ongenoemd, hoe beschamend ook. ‘Laat ieder zijn hart onthullen met dezelfde oprechtheid en laat dan iemand zeggen, als hij durft: “Ik was beter dan die man”.’

VIDEO’S

Korte bio Rousseau (Engels)

Rousseau in 90 minuten (audio, Engels)

Rousseaus opera Le Devin du Village (ouverture)

 

 

Opmerkelijk

Rousseau was een verdienstelijk componist. Hij schreef onder meer de opera Le Devin du Village.