Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 5/2019

Eva Meijer: ‘Ik streef niet naar geluk’

Lianne Tijhaar
Filosoof, schrijver

Als puber kreeg filosoof Eva Meijer voor het eerst te maken met depressies. Ze schreef er een boek over, waarin ze haar ervaringen doordacht aan de hand van filosofen en kunstenaars.


Beeld: Merlijn Doomernik

Ze arriveren samen bij café ’t Huis aan de Amstel in Amsterdam-Oost, Eva Meijer en Doris, haar hond. Of beter gezegd: haar partner. Want als iets het werk en leven van filosoof Eva Meijer kleurt, is het wel haar bijzondere kijk op dieren, die ze consequent en radicaal als volstrekt gelijkwaardig aan mensen beschouwt. Ze promoveerde op de politieke stem van dieren en verdiepte zich in dierentalen, die wij volgens haar veel beter kunnen begrijpen dan we onszelf doorgaans wijsmaken.

Eva Meijer (1980) is veelzijdig; ze schrijft wetenschappelijke artikelen, maakt performances, liedjes en tekeningen, en schrijft romans, zoals onlangs nog over het idealisme van de commune. Maar ze heeft ook een boek geschreven dat voortkomt uit een schaduwkant van haar bestaan: een essay over depressie.  

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden