Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2008

Wat het lichaam weet: Merleau-Ponty

Elselien Dijkstra

Het lichaam is een bron van kennis, die we veronachtzamen, stelt Maurice Merleau Ponty. Zijn analyse is gemakkelijk te volgen: geef jezelf een hand.

14 maart 1908, nu honderd jaar geleden, werd Maurice Merleau-Ponty geboren in Rochefort-sur-Mer, Frankrijk. Omdat zijn vader in de Eerste Wereldoorlog stierf, werd hij grotendeels opgevoed door zijn moeder. Volgens Jean-Paul Sartre, met wie hij studeerde aan de École Normale Supérieure in Parijs en lange tijd bevriend was, heeft Merleau-Ponty een zeer gelukkige jeugd gehad. De serieuze Maurice had tijdens zijn studie filosofie veelbelovende medestudenten, onder wie Simone Weil en Simone de Beauvoir die wedijverden om de hoogste cijfers. Zelf toonde hij veel belangstelling voor moraal en psychologie.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden