Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2017

Hoe geven we dieren een stem?

Marc van Dijk

Hoe kunnen we dieren een stem geven? Filosoof Eva Meijer verdiept zich in de taal en de politieke positie van dieren. Filosofie Magazine zoekt haar op tussen de Amsterdamse zwerfkatten.

Als je ergens bewijs vindt voor de stelling dat dieren in menselijke ogen nog steeds vaak ‘dingen’ zijn, is het bij de SAZ, de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. Op een whiteboard worden de opgevangen verwaarloosde katten geturfd. In de maanden dat mensen massaal op vakantie gaan, is er elk jaar een enorme piek. ‘Dat zijn de wegwerpkatten,’ zegt Eva Meijer.

Op dinsdagmiddagen werkt de dierenfilosoof hier als vrijwilliger. Ze begon er als schoonmaker, maar algauw bleek dat ze in het kleine onooglijke kantoortje meer kon betekenen: de telefoon opnemen, helpen bij de administratie en computerproblemen oplossen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Vanmiddag is het rustig. Af en toe gaat de telefoon en staat ze een beller te woord over de mogelijkheden om een kat ‘te laten helpen’. De stichting biedt deze mogelijkheid voor mensen met een minimuminkomen met korting, om te voorkomen dat complete nestjes op straat belanden. De straat is een jungle; huiskatten vechten en paren met verwilderde exemplaren. De kaart van Amsterdam is hier bezaaid met gekleurde stipjes: markeringen van zones waar katten-aids en andere besmettelijke ziektes zijn aangetroffen.

Eva Meijer voelt zich thuis bij de zwerfkattenopvang, omdat de mensen hier op z’n minst proberen de wensen en belangen van de dieren serieus te nemen. Dat past bij de benadering die Meijer heeft in haar veelzijdige werk; naast filosofische studies schrijft ze romans en liedjes en maakt ze tekeningen. Ze spreekt consequent van ‘de mens en andere dieren’. De revolutie begint met een zuivering van de taal.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden